Uitmarkt Ede: KNA Lunteren Jeugdorkest

uitmarkt-ede-kna-lunteren-jeugdorkest-i_2013993215.jpg
Cultureel festival
Ede
zaterdag 3 september
Gratis

Contact

Adres:
Openluchttheater
van Pabstlaan 1 1 van Pabstlaan
6711 JW Ede
Plan je route
Afstand:

KNA Lunteren blaast je weg tijdens de Uitmarkt Ede.

Over KNA Lunteren:

KNA Lunteren is een bloeiende vereniging met opleidingen voor verschillende blaas- en slagwerkinstrumenten. Een groot deel van de muzikanten in de orkesten komt uit de eigen ‘ kweekvijver ‘
Elk jaar start er na de herfstvakantie een nieuwe AMV-cursus o.l.v. Nyncke de Vries. Deze cursus houdt …

Lees verder

KNA Lunteren blaast je weg tijdens de Uitmarkt Ede.

Over KNA Lunteren:

KNA Lunteren is een bloeiende vereniging met opleidingen voor verschillende blaas- en slagwerkinstrumenten. Een groot deel van de muzikanten in de orkesten komt uit de eigen ‘ kweekvijver ‘
Elk jaar start er na de herfstvakantie een nieuwe AMV-cursus o.l.v. Nyncke de Vries. Deze cursus houdt in dat spelenderwijs kinderen van groep 3 en 4 kennis maken met de beginselen van het musiceren: noten lezen, muziek schrijven, zingen en natuurlijk ook leren hoe je moet spelen op de instrumenten van het fanfare- en slagwerkorkest. De cursus bestaat uit 16 lessen. Aan het einde van de lessenserie krijgen de leerlingen een mooi diploma mee naar huis. Daarnaast krijgen zij 2 proeflessen op een instrument naar keuze. Na de AMV-lessen of als je in groep 6 of hoger zit wanneer je je aanmeldt, krijg je les van een van de muziekdocenten die les geven op een instrument. Zij vinden hun instrument zó leuk dat ze het jou graag willen leren. Je zult zien dat je heel blij wordt van muziek maken!
Bij KNA vind je twee soorten instrumenten: blaasinstrumenten en slagwerkinstrumenten. Blaasinstrumenten zijn instrumenten waarop je moet blazen om er muziek uit te krijgen.
Wanneer je je aanmeldt, kijken we samen welk instrument goed bij je past en beschikbaar is. De meeste instrumenten krijg je in bruikleen. Dat betekent dat je het mee mag nemen naar huis en kan gebruiken, maar dat het eigendom blijft van KNA. Als je goed je best doet, kun je al na een paar maanden meespelen bij de samenspeelgroep. Daarna stroom je door in het jeugdorkest of de jeugdslagwerkgroep. Hoe snel dit gaat, verschilt per leerling. In de orkesten zul je merken dat samen muziek maken nog véél leuker is dan alleen!

Jeugd fanfareorkest:
Het jeugd fanfareorkest van KNA Lunteren bestaat uit zo’n 20 enthousiaste jonge muzikanten o.l.v. Nyncke de Vries. Elke donderdagavond van 18:15 uur tot 19:15 uur repeteren zij in muziekgebouw Euterpe aan de Dorpsstraat in Lunteren. Het doel van het orkest is om jonge muzikanten te ontwikkelen op het gebied van blaasmuziek in de breedste zin van het woord. Zodat zij later kunnen toetreden tot het fanfareorkest van de vereniging.

Tijdens de individuele lessen leren de kinderen een blaasinstrument te bespelen. Bij het jeugdorkest leren ze vooral om samen muziek te maken als voorbereiding op het fanfareorkest. Een aantal instrument die bespeeld worden bij het jeugdorkest zijn: trompet, bugel, hoorn, saxofoon, bariton, trombone en slagwerk.

Samen met hun dirigent zetten deze jonge muzikanten al een moot stukje muziek neer van hoge kwaliteit. Regelmatig komen er weer nieuwe muziekstukken op de lessenaar die ingestudeerd moeten worden. Dit varieert van klassiek tot pop. Sommige muziekstukken zijn bedoeld voor het volledige orkest. Er zijn ook stukken waarbij de nadruk ligt op een muzikant die een solo speelt en daarbij wordt begeleid door het orkest.

Samenspeelgroep:
De samenspeelgroep van KNA Lunteren en bestaat uit zo’n 15 enthousiaste beginnende muzikanten. Elke donderdagmiddag repeteren zij in het muziekgebouw Euterpe o.l.v. Nyncke de Vries
Wanneer je bij KNA een instrument komt spelen, mag je na een aantal maanden plaats nemen in de samenspeelgroep. Hierin zitten leerlingen die ongeveer zes maanden les hebben en waarvan de docent heeft aangegeven dat zij klaar zijn om met andere kinderen samen te gaan musiceren. Het voornaamste doel is kennismaken met het samenspel en nog meer plezier krijgen in het maken van muziek.

Scholenproject:
Muziek maken is leuk en bovendien hebben wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat het een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen.”

Al een aantal jaren wordt er hard gewerkt om het muziekonderwijs op de Nederlandse scholen een impuls te geven. Wetenschappelijk is bewezen dat muziekonderwijs ontzettend belangrijk is in de ontwikkeling van een kind. In een jaar waarin het verenigingsleven min of meer stil kwam te liggen vanwege de coronapandemie heeft Muziekvereniging Kunst Na Arbeid Lunteren samen met haar vakdocenten de kans gegrepen om een uniek muziekeducatie-project vorm te geven. KNA zal hierin nauw samenwerken met de vijf basisscholen in Lunteren.

Structureel muziekles realiseren voor alle basisschoolkinderen in Lunteren is het uitgangspunt van dit project. Het project heeft zich per school geclusterd in een periode van tien weken, in die tien weken wordt er elke donderdag intensief aan muziek gewerkt. Door het jaarlijks terugkerende project creëren we in de verschillende groepen een doorlopende leerlijn.
Deskundigheidsbevordering is een ander belangrijk aspect van het project. Alle leerkrachten krijgen d.m.v. trainingen o.l.v. een vakdocent muziek meer kennis en inzicht in het vak muziek. Er zijn voorbeeld-, schaduw- en projectlessen in de verschillende groepen. Er komt een kleutervoorstelling door ‘de vertellende piano’, een excursie naar het muziekgebouw en een schoolorkest in de klas. Het project wordt afgesloten met een groot schoolconcert waarbij de jeugdorkesten van KNA de schoolkinderen zullen begeleiden.
Daarnaast wil KNA een brug slaan tussen het binnen en buitenschoolse aanbod van muziekonderwijs. Voor de jongste muzikanten in spé organiseert KNA Lunteren een AMV Cursus. Tijdens de AMV leren kinderen spelenderwijs de basis van muziek.
Alle deelnemers krijgen na het schoolconcert een flyer waarmee ze zich op kunnen geven voor twee gratis proeflessen op een van de instrumenten die je bij de muziekvereniging kunt leren spelen. Na een tijdje les kun je dan aansluiten bij een van de orkesten want samen muziek maken is het allerleukst!

Muziekvereniging ' Kunst Na Arbeid ' uit Lunteren is een zeer vooruitstrevende vereniging op het gebied van ledenwerving en het geven van bijzondere concerten. In het seizoen 2021 / 2022 is de vereniging een samenwerking aangegaan met vijf scholen in het dorp. Op deze scholen worden voor 3 jaar op rij muziekprojecten georganiseerd onder leiding van de eigen docenten van KNA, waarbij alle leerlingen van de scholen worden meegenomen. Daarnaast bestaan de projecten ook uit docententrainingen en is er een goed vervolg-aanbod voor leerlingen die enthousiast zijn geworden over het spelen op een instrument. De projecten worden afgesloten met een mooi concert, waarbij de leerlingen van de scholen in het zonnetje staan. Als begeleiding van de leerlingen worden de beide jeugdorkesten van KNA Lunteren ingezet. Dit zijn het ' Jeugd Slagwerkorkest ' en het ' Jeugd Fanfareorkest '. Een unieke samenwerking binnen onze vereniging.
Op 3 september zult u deze twee jeugdorkesten in Ede zien optreden onder leiding van dirigenten John van Sonderen en Nyncke de Vries. Beide orkesten zullen samen nummers laten horen, maar ook apart van elkaar. Hierdoor zal er een mooi afwisselend programma te horen zijn. Ook zal het een klein voorproefje zijn van het programma dat op 30 september in Lunteren te horen zal zijn. Op deze datum zal er in de avond een groots concert gegeven worden door alle orkesten van de vereniging bij het Lunterse Bosbad. U bent allen van harte welkom.


Nieuwe leden zijn van harte welkom. Als vereniging mogen ze niet klagen en hebben ze weinig leden verloren door de corona pandemie. Zoals in de biografie is vermeld is er een groot scholenproject gaande waar hier en daar al de eerste nieuwe leden uit voortkomen. Dit is voor de vereniging een groot en belangrijk project waar ze allemaal hun steentje aan willen bijdragen. Door de vereniging bekender te maken in de omstreken hopen ze op nog meer nieuwe jeugdleden.

Lees minder

Wanneer

  • zaterdag 3 september 202211.30 - 11.50 uur
    12.10 - 12.30 uur

Prijzen

  • Gratis

Locatie