75 Jaar bevrijding
Dit jaar vieren we in Nederland 75 jaar bevrijding. De bevrijding van de gemeente Ede duurde maar liefst 25 dagen; van 15 april tot 9 mei 1945. Ede is daarmee de enige gemeente die precies vijf volle jaren bezet is geweest.
-
© Militair Historisch Platform Ede
Als begin van de bevrijding van de Veluwe kan de oversteek van de IJssel op 11 april worden gezien. Op 15 april 1945 begon de Britse en Canadese opmars over Wageningen en Ede naar de laatste belangrijke Duitse stelling in Nederland, de Pantherstellung.
Het verloop van de bevrijding van de Gemeente Ede is grillig en kent veel variaties. Het noordelijk deel is bevrijd door de 5e Canadese Tank Divisie en het zuidelijk deel door de 49ste Britse Infanterie Divisie (Polar Bears). Deelen wordt als eerste bevrijd op 15 april, een dag later gevolgd door Otterlo, Wekerom en Harskamp.
In de nacht van 16 op 17 april vindt nog de slag om en in Otterlo plaats. Op dinsdag 17 april volgen de bevrijding van het Ede, Lunteren en Bennekom. Ten westen van Ede stopt dan de geallieerde opmars. Ederveen wordt pas op 24 april bevrijd. De Klomp en Gelders Veenendaal worden zelfs niet bevrijd. De belangrijkste prioriteit ligt dan bij de operatie Faust, waarbij vanuit Ede voedseltransporten naar het westen plaatsvinden. Op 5 mei capituleert Duitsland. Pas op 9 mei geven de Duitsers zich in Gelders Veenendaal over en komt er ook voor Ede een einde aan de oorlog. Ieder dorp heeft zo zijn eigen unieke bevrijdingsverhaal...
Activiteiten rond 75 jaar Bevrijding in Ede
Komende maanden zijn er veel activiteiten in de gemeente Ede rondom 75 jaar bevrijding. Een selectie: