Airborne 2020 - Samen herdenken we thuis

Op 19 september herdenken we de dappere strijders die 76 jaar geleden voor onze vrijheid vochten. Op deze dag staan we stil bij hoe waardevol onze vrede en veiligheid is.​​ Dit jaar herdenken we 75 jaar vrijheid op een ingetogen manier vanwege de coronapandemie. De herdenking op de Ginkelse Heide vindt in besloten kring en aangepaste vorm plaats. Het herdenken, beseffen en beleven van de Slag om de Ginkelse Heide doen we op afstand, maar wel met elkaar onder het motto: ‘Samen herdenken we thuis’.

Hang de Airborne Ede-vlag uit!

Met het uithangen van de speciale Airborne Ede-vlag kunnen we de helden van toen massaal eren. De vlag is te koop via de volgende verkooppunten:

  • Boek en Buro, Grotestraat 26, Ede
  • Gamma Ede, Lorentzstraat 3, Ede
  • Hotel de Paasberg, Arnhemseweg 20, Ede
  • Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 21, Ede
  • Recreatiepark De Dikkenberg, Panoramaweg 27, Bennekom
  • VVV Informatiepunt in Cultura, Molenstraat  45, Ede
  • VVV Informatiepunt in Prima, Dorpstraat 62, Harskamp
  • VVV Informatiepunt in The Readshop, Dorpstraat 121, Lunteren
Bestel online

Volg de Herdenking via Omroep Gelderland

De herdenking vindt dit jaar plaats in besloten kring. Deze herdenking is live te volgen via de televisie en social media kanalen van Omroep Gelderland.
Na afloop is de herdenking terug te kijken via de Facebookpagina van de Airborne.

Kunst & Herdenken - Exposities rondom Airborne 2020

Airborne Ede-doeboek

We hebben dit jaar een gratis Airborne Ede-doeboek ontwikkeld voor basischoolleerlingen in de bovenbouw. Zo kunnen kinderen spelenderwijs leren over de geschiedenis van de oorlog in Ede. Van opdrachten bij monumenten in Ede en het maken van een eigen landmark tot kennisvragen over belangrijke mensen uit de Tweede Wereldoorlog met een plantsoen- of straatnaam in Ede.

Downloaden

Oorlogsherinneringen Ede

Wat heeft zich in de oorlogsjaren afgespeeld in en rond Ede? Aan de hand van verhalen komen de herinneringen weer boven. Soms zo in detail en daardoor nog altijd herkenbaar in het huidige landschap. Dit heeft zich afgespeeld rondom Ede en op de Ginkelse Heide tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog:

Lees meer

Evenementen rondom de Herdenking