Airborne Ede
In september is het 77 jaar geleden dat dappere strijders vochten voor onze vrijheid. Bij het Airborne momument herdenken we de gebeurtenissen en slachtoffers en staan we stil bij hoe waardevol onze vrede en veiligheid is.
September is Airborne-maand, dan vinden drie grote herinneringsevenementen plaats die verbonden worden door culturele en educatieve dropzones - denk aan theater, (outdoor) tentoonstellingen, lezingen, een doeboekje voor het onderwijs en de klassendag op de Ginkelse Heide.
Op die manier wordt het unieke verhaal van de Airborne Luchtlandingen van 1944 in Ede verteld: Airborne, op weg naar vrijheid!
De drie evenementen zijn:
- De Airborne Veteranen Avond met het Orkest Koninklijke Luchtmacht en Alain Clark op 27 augustus voor veteranen en genodigden.
- De Airborne Luchtlandingen en Herdenking rond het derde weekend in september voor inwoners van de gemeente Ede en omgeving.
- Het Pegasus Wandelfestival bij Akoesticum en omgeving op de laatste zaterdag van september.
Evenementen rondom de Herdenking

Airborne wandeltocht
75ste Airborne Wandeltocht
Ede
zaterdag 3 september

Pegasus Wandelfestival
© Albert WillemsenPegasus Wandelfestival
Ede
zaterdag 24 september

Airborne Veteranen Avond
De Airborne Ede-maand is vrijdag 27 augustus 2021 van start gegaan met de Airborne Veteranenavond. Tijdens deze avond verzorgden Orkest Koninklijke Luchtmacht samen met Alain Clark een prachtig optreden voor Edese veteranen en andere genodigden. Na afloop van het concert opende burgemeester René Verhulst officieel de Airborne Ede-maand.
Kijk de Airborne Veteranen Avond terug
Airborne-vlag
Net als afgelopen jaar kun je nu vanuit huis ook de helden van toen massaal eren door in september een Airborne Ede-vlag uit te hangen. De vlag is te koop via www.airborneherdenking.nl en verschillende verkooppunten in gemeente Ede. Hang jij dit jaar ook weer de vlag uit?
Haal hier jouw vlag
Airborne Ede-doeboek
Ook dit jaar is het gratis Airborne Ede-doeboek ontwikkeld voor basischoolleerlingen in de bovenbouw. Zo kunnen kinderen spelenderwijs leren over de geschiedenis van de oorlog in Ede. Van opdrachten bij monumenten in Ede en het maken van een eigen landmark tot kennisvragen over belangrijke mensen uit de Tweede Wereldoorlog met een plantsoen- of straatnaam in Ede.
Download het doe-boek
Landmark 'Vensters op het Verleden'
Vensters op het verleden is een zes meter hoge stalen constructie. In de vensters wordt uitgebeeld wat er in 1944 op de Ginkelse Heide heeft plaatsgevonden. De parachutist in het middenpaneel is op ware grootte gemaakt. Op de achtergrond zijn de droppings van mankracht en materieel te zien.
Meer over het LandmarkRoutes langs militair erfgoed

Liberation Route
© Nederlands Instituut voor OorlogsdocumentatieDe bevochten Veluwe

Operatie Faust: Voedseltransport vanaf het ENKA-terrein
Militaire fietsroute: Rondje Bennekom

Hotel pension de Langenberg
© Gemeentearchief EdeMilitaire fietsroute: Lunteren-Harskamp

Luchtlandingen rondom de schaapskooi
Militaire wandelroute: Rondje Noord-Ginkel

Landmark 'Vensters op het verleden' op de Ginkelse Heide
© Gemeente EdeDropzone Ede

Herberg Zuid Ginkel
Militaire wandelroute: Rondje Zuid-Ginkel

Wandelroute_Herdenkingswandeling Airborne Ginkelse Heide - Bezoek Ede
© Geografisch wandelen websiteAirborne Herdenkingswandeling

Duitse troepen in Edese kazernes