Airborne 2021

In september is het 77 jaar geleden dat dappere strijders vochten voor onze vrijheid. Bij het Airborne momument herdenken we de gebeurtenissen en slachtoffers en staan we stil bij hoe waardevol onze vrede en veiligheid is.​​


Vanwege de huidige maatregelen is nog niet duidelijk hoe de herdenking in 2021 wordt vormgegeven. Het programma wordt later dit jaar bekend gemaakt. 

September is Airborne-maand, dan vinden drie grote herinneringsevenementen plaats die verbonden worden door culturele en educatieve dropzones - denk aan theater, (outdoor) tentoonstellingen, lezingen, een doeboekje voor het onderwijs en de klassendag op de Ginkelse Heide. 

Op die manier wordt het unieke verhaal van de Airborne Luchtlandingen van 1944 in Ede verteld: Airborne, op weg naar vrijheid!

De drie evenementen zijn:

  1. De Heideweek Airborne Avond met het Orkest Koninklijke Luchtmacht op de laatste vrijdag in de Heideweek voor veteranen en inwoners van Ede
  2. De Airborne Luchtlandingen en Herdenking rond het derde weekend in september voor inwoners en (inter)nationale gasten.
  3. Het Pegasus Wandelfestival bij Akoesticum en omgeving op de laatste zaterdag van september.

Evenementen rondom de Herdenking

Airborne-vlag

Net als afgelopen jaar kun je nu vanuit huis ook de helden van toen massaal eren door in september een Airborne Ede-vlag uit te hangen. De vlag is te koop via www.airborneherdenking.nl en verschillende verkooppunten in gemeente Ede. Hang jij dit jaar ook weer de vlag uit?

Haal hier jouw vlag

Airborne Ede-doeboek

Ook dit jaar is het gratis Airborne Ede-doeboek ontwikkeld voor basischoolleerlingen in de bovenbouw. Zo kunnen kinderen spelenderwijs leren over de geschiedenis van de oorlog in Ede. Van opdrachten bij monumenten in Ede en het maken van een eigen landmark tot kennisvragen over belangrijke mensen uit de Tweede Wereldoorlog met een plantsoen- of straatnaam in Ede.

Download het doe-boek

Landmark 'Vensters op het Verleden'

Vensters op het verleden is een zes meter hoge stalen constructie. In de vensters wordt uitgebeeld wat er in 1944 op de Ginkelse Heide heeft plaatsgevonden. De parachutist in het middenpaneel is op ware grootte gemaakt. Op de achtergrond zijn de droppings van mankracht en materieel te zien.

Meer over het Landmark