Maart 1945: fatale wapendropping op de ‘Keuenklep’

De verzetsgroepen in de gemeente Ede hebben begin 1945 gebrek aan wapens. Via de radioverbinding van een geheim agent vragen ze die in Engeland aan. Na een geslaagde dropping op 2 maart op de Keuenklep volgt een week later op dezelfde locatie een tweede dropping. Aan deze  wapendropping doen verschillende groepen van het Edese verzet mee.

Wind
Op 8 maart verzamelen de verzetsmensen rond 19.30 uur bij de graanschuur. Het wordt langzaam donker en 3 uur later nemen ze hun stelling bij het droppingsveld in. Dan horen ze de bommenwerper. Die vliegt eerst over de Keuenklep en ziet de afgesproken lichten: rood-wit-rood, waarmee de windrichting aangegeven wordt. Met een tweede witte lamp wordt in morse de codeletter ‘G’ geseind om de naam van het droppingsterrein aan te geven. Het toestel maakt een draai en bij de tweede overkomst vliegt het dwars op de windrichting. De gedropte spullen, veertien containers en vijf pakketten, drijven daardoor af naar de zuidelijke bosrand.  De verzetsmensen hebben moeite om ze in het donker te vinden en te bergen. Ze brengen slechts een deel van de gedropte spullen met paard en wagen in veiligheid.

Duitse val 
Als de bewakingsploeg is vertrokken, gaan ook de anderen op weg naar huis. Eerder op de avond zien de Duitsers al die fietsende verzetsmensen op weg naar het droppingsterrein, ruiken onraad en sturen extra patrouilles uit. Verschillende verzetsgroepjes lopen in de val en op de Hessenweg worden veertien man gevangen genomen en de volgende morgen naar de Wormshoef gebracht. Daar wachten hen verschrikkelijke ondervragingen. De Duitsers ontdekken de volgende morgen de Keuenklep en vinden nog parachutes en containers die in de bomen hangen. Later die week worden nog meer Edese verzetsmensen opgepakt. Alle verhoren vinden plaats in de Wormshoef en de Eekhorst in Lunteren. Na een week vol ontberingen komen zeventien Edese mannen in een dodencel in Kamp Amersfoort terecht. Op 20 maart worden ze als represaille gefusilleerd in Amersfoort en Loosdrecht. Deze mannen liggen begraven in het Mausoleum in Ede.

Locaties in de buurt

Locaties oorlogsherinneringen

Evenementen rondom militaire historie