Mei 1940: drie achtergebleven pantserwagens in De Sysselt

Op vrijdag 10 mei 1940 in de vroege ochtend vallen de Duitsers Nederland binnen. Aan het eind van de middag verschijnt de Duitse voorhoede bij herberg Zuid Ginkel. De eerste gevechten zijn gelijk met dodelijke afloop. Over de Ginkelse Hei naderen de Duitsers nu Ede. Zij raken in gevecht met de huzaren en drie pantserwagens in de bosrand van de Sysselt.​

Het Nederlandse leger beschikt in 1940 over maar 24 van deze pantserwagens, die uitgerust zijn met een 37 mm kanon en drie mitrailleurs. De bemanning bestaat uit vijf man. De aanval van de Duitsers wordt afgeslagen, die zich tijdelijk terugtrekken. Aan het begin van de avond echter is Ede bezet door Duitse troepen.

Aan het eind van de dag hebben de huzaren bevel gekregen om zich terug te trekken achter de Grebbelinie. Door Ede en via de Rijksweg verplaatsen de troepen zich naar De Klomp. Het bericht bereikt echter niet alle eenheden. In de Sysselt zit nog dat peloton met de drie pantserwagens. Zij weten van niets. De pelotonscommandant luitenant Moolenburgh stuurt een ordonnans op een motorfiets naar het hoofdkwartier in hotel De Langenberg om polshoogte te nemen. Die wordt gevangen genomen en keert niet terug.

Een tweede ordonnans ontdekt dat alle Nederlandse troepen inmiddels uit Ede vertrokken zijn. ’s Nachts komt het achtergelaten peloton in de Sysselt ook nog onder eigen artillerievuur te liggen. De luitenant besluit onmiddellijk terug te rijden naar De Klomp. Het eerste voertuig rijdt ’s nachts in een kuil en moet worden achtergelaten. Alle mannen worden in de overige twee pantserwagens gestopt en via de Rijksweg bereiken ze in de vroege morgenuren alsnog de eigen eenheden in De Klomp.

In de dagen die volgen, het Pinksterweekend, gaan de gevechten door westelijk van Ede. In de avond van 13 mei ontvangen de troepen in de Grebbelinie de opdracht om zich terug te trekken. De verouderde Hollandse waterlinie wordt ingericht als verdediging, maar het hoeft allemaal niet meer. Op 14 mei capituleert Nederland en beginnen de vijf bezettingsjaren.

De Sysselt

De Sysselt is een uitgestrekt bosgebied ten oosten van Ede met daarin heidevelden en oude beplante stuifzanden. Er is een wildobservatiepost.
(bron en meer info: Geldersch Landschap & Kasteelen)

Natuurgebieden in Ede

Locaties in de buurt

Locaties oorlogsherinneringen

Evenementen rondom militaire historie