Militair historisch informatiepunt De Smederij

Op 1 mei 1906 komen op het station Ede de eerste militaire bewoners van het Garnizoen Ede aan. Het zijn infanteriebataljons, elk ongeveer 750 man sterk. Bij de intocht van deze infanteristen klinkt er militaire muziek tijdens de mars door het dorp. Ze worden gelegerd in twee grote  infanteriekazernes, als die klaar zijn start men direct de bouw van een veldartillerie- en een cavaleriekazerne. De artillerie en de cavalerie noemen we de ‘bereden Wapens’ omdat ze paarden gebruiken. Naast de legeringsgebouwen moeten stallen gebouwd worden, waar in totaal meer dan 500 paarden gestald kunnen worden.

De huzaren krijgen elk een paard toegewezen. Het is vroeg op: de reveille is om 5.30 uur. Daarna moeten ze hun paarden in de stal losmaken, links omkeren, naar buiten en naar de drinkbak. Dan zetten ze hun paard aan de stal vast en krabben de hoeven uit. Ook worden de paarden met een roskam en rosborstel flink gepoetst. Ze maken de ogen en neus schoon met een spons . Op commando moeten de paarden terug naar binnen en weer vastgezet. Daar krijgt elk paard een zak haver in de voerbak, want daar zijn ze dol op. 

De manschappen gaan daarna terug naar hun grote logiesgebouw, waar ze een ‘kug’ op hun strozak aantreffen. Met het brood op bord en een kom gaan ze aan de houten tafel zitten. Corveeërs hebben koffie, boter en beleg in de keuken gehaald. Alles wordt uitgedeeld en ze gaan ontbijten. Het brood is goed, maar wel droog, dus je moet er wel bij drinken. Dat eten moet vlot gaan. Want snel is het tijd om zich om te kleden in rijtenue en gaan ze weer naar de stal. Het is de gehele dag oefenen geblazen in de cavalerierijloods of een open rijbaan. Ook oefenen de mannen veel op de vlakbij gelegen heide. Om 17.00 uur is het einde dienst en eten ze op de legeringskamers, waar de maaltijd in gamellen wordt opgevoerd. Na het eten zijn de soldaten vrij. Om 22.00 uur wordt de taptoe geblazen, het is dan bedtijd. 

De kazernes voor de veldartillerie en cavalerie zijn gebouwd in chaletstijl. De ramen zijn groot met veel licht en lucht. Heel anders dan de twee eerste infanteriekazernes.
De Smederij ligt naast de stallen. Hier zijn diverse werkplaatsen. Elke paar maanden moeten de paarden naar de hoefsmid, waar ze nieuwe hoefijzers krijgen. De smid werkt in de beslagloods voor de smidse, waar twee hoefsmeden werken en een zwaardveger. De zwaardveger is de geweermaker van de cavalerie. 

Net als tijdens de Eerste Wereldoorlog wil Nederland ook in 1939 buiten de oorlog tussen Duitsland, Frankrijk en Engeland blijven. We zijn neutraal. Om dat duidelijk te maken worden op 28 augustus 1939 in ons land ook duizenden militairen gemobiliseerd. Garnizoen Ede met zijn vele kazernes is één van de plaatsen waar deze mannen zich verzamelen. Bovendien worden op de stations Ede-Wageningen en Ede-Centrum ongeveer 2500 extra paarden voor de militaire dienst aangevoerd.

 

Heden: Platform Militaire Historie

Het Platform Militaire Historie Ede stelt zich ten doel de rijke, militaire historie van Ede te documenteren en toegankelijk te houden. Het biedt informatie, ondersteuning, gastlessen, excursies en tentoonstellingen. Het platform is binnen de gemeente Ede het aanspreekpunt voor alles wat de militaire historie van Ede betreft.

Meer info

Locaties in de buurt

Locaties oorlogsherinneringen