Pegasus Wandelfestival

Wanneer is het Pegasus Wandelfestival?

Het Pegasus Wandelfestival in 2022 staat gepland op zaterdag 24 september

Op het terrein van de Hartenberg is er rondom het Openluchttheater van de Hartenberg en het Theehuis van alles te beleven. Een afwisselend programma met theater, urban art, strips, poëzie en muziek daagt je uit om na te denken over thema's zoals moed, verzet, vrede en vrijheid. Aan het eind van het Wandelfestival komt iedereen samen op het Vrijheidsplein. Daar vind je horeca, muziek en cultuur in en rondom het Openluchttheater. 

Over de routes

4 km route - rolstoeltoegankelijk

Deze route start tussen 10.00 - 14.00 uur vanaf de Hartenberg in Wekerom en is ideaal voor gezinnen met jonge kinderen. De route is rolstoeltoegankelijk. Bij de start van deze rondwandeling krijg je een WandelDoeGids.

Koop je tickets

8 km route

Deze route start tussen 10.00 - 14.00 uur bij het Mussennest in Otterlo en is zowel cultureel als educatief en daardoor geschikt voor gezinnen met iets oudere kinderen. Bij de start van deze rondwandeling krijg je een WandelDoeGids. 

Koop je tickets

20 en 30 km route

Deze routes starten tussen 08.00 - 10.00 uur bij de Hartenberg in Wekerom. Inschrijven voor deze twee wandeltochten, georganiseerd door SRVV, kan op 24 september bij het startbureau. 

Meer informatie

Programma-onderdelen

MOMO Theaterbos
MOMOtheaterwerkplaats in Ederveen maakt theater met spelers met een hulp- of zorgvraag. De voorstellingen tijdens het Pegasus Wandelfestival komen uit de producties ‘Durven vraagt moed’ en ‘Commando Momo’. Ze zijn omgevormd naar de thema’s verzet, moed en vrijheid en geregisseerd door Rienk Munneke, Fonge Frieling, Mark Willemsen-van Harten en Rebecca Schoon.

Podium Astrant
Astrant is dé creatieve broedplaats voor en door jongeren in Ede. Speciaal voor het Pegasus Wandelfestival verzorgt Astrant een programma in het Openluchttheater (10.30 tot en met 17.00 uur) met muziek en poëzie. De line-up: Rogier Pelgrim met het speciaal geschreven Airborne-lied, Nederpopduo Boter bij de Vis (Popronde 2022), de band Maui Malini, stadsdichter Larissa Verhoeff met een danseres uit Oekraïne en DJ Walter Vooys.

Street art
Een andere live act op het festivalterrein: street art van de Verfbrigade. Het hoort inmiddels bij Ede, in tunnels, op flatgebouwen, de tanks van Riedel en op het gebouw van Astrant zelf. Spectaculaire beelden. Wat zou jij maken over vrijheid of verzet? Bij het Pegasus Wandelfestival kun je zelf aan de slag!

Pegasus Stripstraat
Nico Schuurman maakt kleurrijke stripverhalen, onder andere over de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog rondom Ede. Wandel door de unieke Operatie Pegasus Stripstraat waarin de verzetsman met de schuilnaam Blue Johnny centraal staat.

Muziek op de route
Traditioneel Tamboerkorps Garde Grenadiers en de Pegasus Pipes & Drums spelen op de route en bij de afsluiting van het Pegasus Wandelfestival.

Zelf vrijheid en vrede leren maken
Op de route kom je langs verschillende interactieve uitdagingen van Stichting Vredeseducatie. Deze uitdagingen gaan over vrede, vrijheid en verzet. Wat betekent vrijheid voor jou? Hoe kun je je verzetten tegen pesten? Hoe kun je moedig zijn? Om bij stil te staan, over na te denken en je mening te delen.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • Wandel je 4, 20 of 30 kilometer? Dan kun je parkeren bij de Hartenberg (Apeldoornseweg 60, Wekerom). Op de N304 Ede-Otterlo neem je de afslag ’s Heerenloo. Daar volg je de aanwijzingen naar de P-locatie.
  • Wandel je 8 kilometer? Dan is de parkeerplaats op een andere plek. Volg de borden vanaf de N304 richting de parkeerplaats. Op de N304 Ede-Otterlo neem je de afslag naast de aspergeboerderij. Daar rijd je door tot het parkeerweiland. Lichtkranten en een verkeersregelaar wijzen de weg.
  • Beide parkeerplaatsen zijn gratis en zijn het start- en eindpunt van de route.
  • De 8 kilometerroute overlapt met de 4 kilometerroute, ze komen samen op het Vrijheidsplein. De route van 4 km eindigt hier, de route van 8 km vervolgt vanaf hier de route terug naar het Mussennest.
  • Kom je met het openbaar vervoer? Plan je reis dan via 9292.nl.

Toegankelijkheid

  • De 4 kilometerroute is bij uitstek geschikt voor wandelwagens en rolstoelen. 
  • Tussen 10.00 en 14.00 uur staan twee rolstoelbusjes klaar op de parkeerplaats van het Raadhuis in Ede (Bergstraat 4). Hier kun je je auto gratis parkeren en met de rolstoelbus naar de Hartenberg in Wekerom. Hier word je vlakbij het begin van de belevenisroute afgezet. Wil je gebruik maken van de rolstoelbus? Mail dan naar airborne@ede.nl o.v.v. "ik maak gebruik van de rolstoelbus".
  • Honden mogen aangelijnd mee.

Operatie Pegasus

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Operatie Pegasus een van de meest spectaculaire massaontsnappingen. Zo'n zesduizen Britse militairen zaten na Operatie Market Garden namelijk vast in vijandig gebied bij Renkum. Na de geallieerde nederlaag in de Slag om Arnhem moesten zij daar worden achtergelaten. Operatie Pegasus werd vervolgens opgezet om hen uit dit vijandige gebied te krijgen. Het Edese verzet speelde een grote rol tijdens deze ontsnappingstochten. 

Meer over Operatie Pegasus
Operatie Pegasus
  • Operatie Pegasus