Oude Kerk: Orgelconcert Ben van Oosten


Concert
Ede
woensdag 14 augustus
€ 10,00

Bezoek op woensdag 14 augustus het orgelconcert van Ben van Oosten in de Oude Kerk in Ede.

Ben van Oosten (1955) studeerde orgel en piano aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en vervolgens in Parijs.Op 11-jar…

Bezoek op woensdag 14 augustus het orgelconcert van Ben van Oosten in de Oude Kerk in Ede.

Ben van Oosten (1955) studeerde orgel en piano aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en vervolgens in Parijs.Op 11-jarige leeftijd kreeg Ben van Oosten zijn eerste aanstelling als kerkorganist en vier jaar later debuteerde hij als concertorganist in zijn geboorteplaats. Sindsdien treedt hij met groot succes op in de belangrijkste orgelcentra over de gehele wereld en vestigde hij zijn reputatie als één van de vooraanstaande internationale concertorganisten. Naast zijn uitgebreide concertpraktijk is Ben van Oosten een veelgevraagd docent bij internationale academies (o.a. Zomeracademie te Haarlem, McGill University Organ Academy te Montréal, Torch Center te Seoul, Tokyo University of the Arts) en jurylid bij de belangrijke internationale orgelconcoursen (o.a. Parijs, Chartres, Nürnberg, München, Landsberg, St. Albans, Birmingham, Genève, Dublin). Zijn opzienbarende cd-opnamen van het Franse symfonische orgelrepertoire (o.a. de acht sonates van Guilmant en het complete orgeloeuvre van Franck, Widor, Vierne, Dupré en Saint-Saëns) werden met talrijke internationale prijzen onderscheiden (o.a. Preis der deutschen Schallplattenkritik, Choc du Monde de la Musique, Diapason d’Or). Bovendien ontving hij in Duitsland de prestigieuze muziekprijzen Echo Klassik (voor de Dupré-integrale, 2011) en Opus Klassik (voor de Franck-integrale, 2019).Van zijn hand verscheen in 1997 bovendien een omvangrijke biografie over Charles-Marie Widor.Vanwege zijn grote verdiensten voor de Franse orgelmuziek werd Ben van Oosten driemaal onderscheiden door de Société Académique “Arts-Sciences-Lettres” te Parijs.
De Franse regering benoemde hem tot Chevalier (1998) en Officier (2011) dans l’Ordre des Arts et des Lettres. In 2010, bij zijn 40-jarig jubileum als concertorganist, werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Ter gelegenheid van zijn 50-jarig jubileum als concertorganist (2020) ontving hij voor zijn verdiensten op het gebied van de orgelcultuur in de Hofstad de stadspenning van de gemeente Den Haag.
Ben van Oosten was van 1994 tot 2021 als hoofdvakleraar orgel verbonden aan Codarts (Rotterdams Conservatorium).
Sinds 1990 is hij organist van de Grote Kerk te Den Haag en aldaar artistiek leider van het jaarlijkse “Internationaal Orgelfestival”.

Wanneer

  • Woensdag 14 augustus 2024 20.00 - 21.10 uur

Prijzen

  • € 10,00

Locatie