Herbeleef het Ede van vroeger

In de Tweede Wereldoorlog was Ede betrokken bij enkele militaire missies. De bekendste is Operatie Market Garden in 1944. Veel plekken in Ede herinneren aan de vele militairen die gestreden hebben op de Veluwe. Fiets langs de oude kazernes of wandel over de Ginkelse Heide waar 2.200 geallieerde parachutisten landden of bezoek een militair museum.

Onze tips

Airborne Ginkelse Heide Ede - BezoekEde

Airborne Ginkelse Heide Ede - BezoekEde

Airborne 2022

In september is het 77 jaar geleden dat dappere strijders vochten voor onze vrijheid. Bekijk hier de activiteiten.

© Ede Marketing

Oorlogsherinneringen Ede

Wat heeft zich in de oorlogsjaren afgespeeld in en rond Ede? Met deze verhalen komen de herinneringen weer boven. Soms zo in detail en daardoor nog altijd herkenbaar in het huidige landschap. 

© Ede Marketing

Monument op de heide

Dit zes meter hoge landmark herinnert aan de luchtlandingen in Ede.

© Platform Militaire Historie Ede

Platform Militaire Historie Ede

Bij dit informatiepunt leer je alles over 'het Garnizoen Ede' en 'Ede tijdens WO2'.

© HC Korps Nationale Reserve

HISTORISCHE COLLECTIE KORPS NATIONALE RESERVE

Wapens, voertuigen en meer: dit museum geeft een beeld van de vrijwillige militaire inzet van burgers

© Ede Marketing

MUSEUM DEELEN

Bekijk vliegerkleding, bewapening, vliegtuigwrakken, een V1 en een Auster

Pegasus Wandelfestival

Op 24 september vindt het Pegasus Wandelfestival ‘Airborne, op weg naar Vrijheid’ plaats, waarbij de ontsnappingspogingen van Operatie Pegasus I en II centraal staan. Door de Edese bossen en heiden zijn vier prachtige wandelroutes uitgezet.  

Meer info en tickets

Historische uitjes in Ede

Podcast 'Oorlog op de Veluwe'

Heb jij altijd al meer willen weten over de oorlog op de Veluwe? Via Bibliotheek Nijkerk - Hoevelaken - Nijkerkerveen kun je nu interessante podcasts terugluisteren over o.a. het verhaal van Boerderij de Harskamp en de Fatale Wapendropping. 

"Bijna honderd Nederlanders overleefden op een boerderij de hongerwinter. Onder hen waren een paar fraters. De zoon van één van hen vertelt zijn verhaal. En dat van zijn vader en een tragische liefdesgeschiedenis"

"Het ging zo goed. Maar de laatste wapendropping werd zeventien verzetsstrijders uit Ede en omgeving fataal. Een paar weken voordat er een einde kwam aan de oorlog op de Veluwe. Met unieke citaten uit de verhoren van Nederlandse en Duitse SS'ers."

OPERATIE MARKET GARDEN

In september 1944 vindt de belangrijkste gebeurtenis rond Ede plaats: Operatie Market Garden. Die grote luchtlandingsoperatie is een plan van de Britse generaal Montgomery om de oorlog te beëindigen. Vliegtuigen droppen ruim 2.000 parachutisten boven de Ginkelse Heide in Ede.

Lees meer

Operatie Faust

Na Operatie Market Garden is de Tweede Wereldoorlog bijna voorbij. Boven de grote rivieren is het land echter nog steeds bezet en in de steden heerst honger. Daarom starten de geallieerden in mei 1945 met voedseltransporten vanuit onder meer Ede naar Utrecht

Lees meer

Airborne Luchtlandingen Ede

In september 1944 vond de belangrijkste gebeurtenis rond Ede plaats. Tijdens operatie Market Garden landden er zo'n 2.200 geallieerde parachutisten op de Ginkelse Heide. Dit in een poging om de bruggen bij Arnhem te veroveren. 

Elk jaar in september wordt deze dag herdacht en herbeleefd tijdens de Airborne luchtlandingen. 

Lees meer

Operatie Pegasus

In de nacht van 22 op 23 oktober 1944 vond Operatie Pegasus I plaats. Meer dan honderd Britse militairen, die waren ondergedoken in en rond Ede na de mislukte slag om Arnhem, wisten met behulp van het Edese verzet de Rijn over te steken en de eigen linies weer te bereiken.

Onder hen bevonden zich brigadegeneraal Gerald Lathbury, majoor Alison Digby Tatham-Warter en Majoor Tony Hibbert. Dit werd een van de meest spectaculaire en succesvolle massa ontsnappingen in de Tweede Wereldoorlog. 

Lees meer

Bevrijding van Ede in cartoons

Cartoonisten hebben een stripboek over de bevrijding van Ede gemaakt. Fraaie tekeningen gecombineerd met een kort en krachtig verhaal over de Shermantank die boven op de Langenberg staat. Je kunt het stripboek hier downloaden (PDF) of via de download-link rechts. Veel leesplezier!

De cartoonisten staan bekend als The Two Green Guys: de tweelingbroers Hendriksen. Zij tekenen cartoons over Ede en omstreken. In 2018 ontvingen zij de gemeentelijke onderscheiding 'de Pluim' . Meer zien van hun werk? Op hun website vind je meer.

Download de strip hier