Herbeleef het Ede van vroeger

In de Tweede Wereldoorlog was Ede betrokken bij enkele militaire missies. De bekendste is Operatie Market Garden in 1944. Veel plekken in Ede herinneren aan de vele militairen die gestreden hebben op de Veluwe. Fiets langs de oude kazernes of wandel over de Ginkelse Heide waar 2.200 geallieerde parachutisten landden. Lees oorlogsherinneringen of bezoek een militair museum.  

 

© Ede Marketing

Wandel of fiets langs herinneringen

Terug in de tijd met online oorlogsverhalen?

Onze tips

Oorlogsverhalen Ede

Wat heeft er zich allemaal afgespeeld rond Ede en op de Ginkelse Heide tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog? De geschiedenis komt tot leven met deze verhalen.

© Ede Marketing

Monument op de heide

Dit zes meter hoge landmark herinnert aan de luchtlandingen in Ede.

© Platform Militaire Historie Ede

Platform Militaire Historie Ede

Bij dit informatiepunt leer je alles over 'het Garnizoen Ede' en 'Ede tijdens WO2'.

© HC Korps Nationale Reserve

HISTORISCHE COLLECTIE KORPS NATIONALE RESERVE

Wapens, voertuigen en meer: dit museum geeft een beeld van de vrijwillige militaire inzet van burgers

© Ede Marketing

MUSEUM VLIEGBASIS DEELEN

Bekijk vliegerkleding, bewapening, vliegtuigwrakken, een V1 en een Auster

Lezen over vroeger

OPERATIE MARKET GARDEN

In september 1944 vindt de belangrijkste gebeurtenis rond Ede plaats: Operatie Market Garden. Die grote luchtlandingsoperatie is een plan van de Britse generaal Montgomery om de oorlog te beëindigen. Vliegtuigen droppen ruim 2.000 parachutisten boven de Ginkelse Heide in Ede.

Lees meer

Operatie Faust

Na Operatie Market Garden is de Tweede Wereldoorlog bijna voorbij. Boven de grote rivieren is het land echter nog steeds bezet en in de steden heerst honger. Daarom starten de geallieerden in mei 1945 met voedseltransporten vanuit onder meer Ede naar Utrecht

Lees meer

Airborne Luchtlandingen Ede

In september 1944 vond de belangrijkste gebeurtenis rond Ede plaats. Tijdens operatie Market Garden landden er zo'n 2.200 geallieerde parachutisten op de Ginkelse Heide. Dit in een poging om de bruggen bij Arnhem te veroveren. 

Elk jaar in september wordt deze dag herdacht en herbeleefd tijdens de Airborne luchtlandingen. 

Lees meer

Operatie Pegasus

In de nacht van 22 op 23 oktober 1944 vond Operatie Pegasus I plaats. Meer dan honderd Britse militairen, die waren ondergedoken in en rond Ede na de mislukte slag om Arnhem, wisten met behulp van het Edese verzet de Rijn over te steken en de eigen linies weer te bereiken.

Onder hen bevonden zich brigadegeneraal Gerald Lathbury, majoor Alison Digby Tatham-Warter en Majoor Tony Hibbert. Dit werd een van de meest spectaculaire en succesvolle massa ontsnappingen in de Tweede Wereldoorlog. 

Lees meer

Historische uitjes in Ede