Herbeleef het Ede van vroeger

Militaire geschiedenis Ede

Wist je dat Ede een hoofdrol speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog? Duik in de geschiedenis van Ede en ontdek waar is gevochten voor de Nederlandse vrijheid.

De bekendste is Operatie Market Garden in 1944. Veel plekken in Ede herinneren aan de vele militairen die gestreden hebben op de Veluwe. Fiets langs de oude kazernes, wandel over de Ginkelse Heide waar 2.200 geallieerde parachutisten landden of bezoek een militair museum.

Onze tips

 • Airborne Ede-maand

  In september 1944 vochten dappere strijders voor onze vrijheid. Bekijk hier de activiteiten tijdens de Airborne Ede-maand om dit te herdenken.

  Airborne Ede-maand Airborne Ginkelse Heide Ede - BezoekEde
 • Oorlogsherinneringen Ede

  Wat heeft zich in de oorlogsjaren afgespeeld in en rond Ede? Met deze verhalen komen de herinneringen weer boven. Soms zo in detail en daardoor nog altijd herkenbaar in het huidige landschap. 

  Oorlogsherinneringen Ede
 • Monument op de heide

  Dit zes meter hoge landmark herinnert aan de luchtlandingen in Ede.

  Monument op de heide
 • Platform Militaire Historie Ede

  Bij dit informatiepunt leer je alles over 'het Garnizoen Ede' en 'Ede tijdens WO2'.

  Platform Militaire Historie Ede
 • HISTORISCHE COLLECTIE KORPS NATIONALE RESERVE

  Wapens, voertuigen en meer: dit museum geeft een beeld van de vrijwillige militaire inzet van burgers

  HISTORISCHE COLLECTIE KORPS NATIONALE RESERVE
 • MUSEUM DEELEN

  Bekijk vliegerkleding, bewapening, vliegtuigwrakken, een V1 en een Auster

  MUSEUM DEELEN

Operatie Market Garden

In september 1944 vindt de belangrijkste gebeurtenis rond Ede plaats: Operatie Market Garden. Die grote luchtlandingsoperatie is een plan van de Britse generaal Montgomery om de oorlog te beëindigen. Vliegtuigen droppen ruim 2.000 parachutisten boven de Ginkelse Heide in Ede.

Lees meer

Operatie Faust

Na Operatie Market Garden is de Tweede Wereldoorlog bijna voorbij. Boven de grote rivieren is het land echter nog steeds bezet en in de steden heerst honger. Daarom starten de geallieerden in mei 1945 met voedseltransporten vanuit onder meer Ede naar Utrecht

Lees meer
Operation Faust
 • Operation Faust

Operatie Pegasus

In de nacht van 22 op 23 oktober 1944 vond Operatie Pegasus I plaats. Meer dan honderd Britse militairen, die waren ondergedoken in en rond Ede na de mislukte slag om Arnhem, wisten met behulp van het Edese verzet de Rijn over te steken en de eigen linies weer te bereiken.

Onder hen bevonden zich brigadegeneraal Gerald Lathbury, majoor Alison Digby Tatham-Warter en Majoor Tony Hibbert. Dit werd een van de meest spectaculaire en succesvolle massa ontsnappingen in de Tweede Wereldoorlog. 

Lees meer
Operatie Pegasus
 • Operatie Pegasus

Podcast 'Oorlog op de Veluwe'

Heb jij altijd al meer willen weten over de oorlog op de Veluwe? Via Bibliotheek Nijkerk - Hoevelaken - Nijkerkerveen kun je nu interessante podcasts terugluisteren over o.a. het verhaal van Boerderij de Harskamp en de Fatale Wapendropping. 

"Het ging zo goed. Maar de laatste wapendropping werd zeventien verzetsstrijders uit Ede en omgeving fataal. Een paar weken voordat er een einde kwam aan de oorlog op de Veluwe. Met unieke citaten uit de verhoren van Nederlandse en Duitse SS'ers."

Bevrijding van Ede in cartoons

Cartoonisten hebben een stripboek over de bevrijding van Ede gemaakt. Fraaie tekeningen gecombineerd met een kort en krachtig verhaal over de Shermantank die boven op de Langenberg staat. 

Download de strip hier