Militair toerisme

In september 1944 vond de belangrijkste gebeurtenis rond Ede plaats. Tijdens operatie Market Garden landden er zo'n 2.000 geallieerde parachutisten op de Ginkelse Heide. Dit in een poging om de bruggen bij Arnhem te veroveren. Elk jaar in september wordt deze dag herdacht en herbeleefd tijdens de Airborne luchtlandingen.

Het verhaal achter de schuilkelder van Helene Kröller-Müller

Ter gelegenheid van 75 jaar herdenking is de schuilkelder van Helene Kröller-Müller in 2020 tijdelijk opgesteld geweest. Hier hebben de kunstwerken van het Kröller-Müller Museum opgeslagen gelegen om ze veilig te stellen voor het oorlogsgeweld. Bekijk hieronder het verhaal achter de schuilkelder.

2000 Parachutisten

In 1944 droppen vliegtuigen ruim 2.000 parachutisten boven de Ginkelse Heide. Tijdens de Airborne Luchtlandingen en Herdenking in september gedenken we jaarlijks de dappere strijders die vochten voor onze vrijheid. 

Meer informatie

Operation Faust

In de lente van 1945 is de tweede wereldoorlog bijna voorbij. Na Operation Market-Garden is een groot deel van het zuiden en oosten van Nederland bevrijd. Boven de grote rivieren is het land echter nog steeds bezet en in de grote steden heerst honger.

Onze tips

Landmark Ginkelse Heide Ede

Landmark Ginkelse Heide Ede

Landmark op de heide

Landmark 'Vensters op het verleden'.

© Platform Militaire Historie Ede

Platform Militaire Historie Ede

Het Platform Militaire Historie Ede documenteert de militaire historie en houdt deze toegankelijk met informatie, ondersteuning, gastlessen, excursies en tentoonstellingen. 

© Ede Marketing

Museum Deelen

Heden en verleden van Vliegbasis Deelen mét in het bijzonder aandacht voor de luchtoorlog boven Nederland van 1940-1945.

© HC Korps Nationale Reserve

Stichting Historische Collectie Korps Nationale Reserve Harskamp

De collectie geeft een beeld van de vrijwillige militaire inzet van burgers ter bescherming van Nederland. Een tentoonstelling van uniformen en voorwerpen, zoals geweren en vaandels die zijn ingezet door de Schutterij, de Vrijwillige Landstorm van de Koninklijke Landmacht, de Bijzondere Vrijwillige Landstorm en het Korps Nationale Reserve.

Evenementen Militair Toerisme