Paardrijden in Ede

De afwisselende natuur rondom Ede leent zich uitstekend om er met een paard op uit te gaan. Er is een groot netwerk van ruiterpaden met goede startlocaties en ruime parkeerplaatsen. Een rit of ruitervakantie is compleet met één van de paardvriendelijke overnachtingslocaties of horecagelegenheden.

De ruiterroutes rond Ede liggen op de Veluwe en zijn in eigendom van gemeente Ede, Staatsbosbeheer, Defensie, Geldersch Landschap en Kastelen, Natuurmonumenten, Stichting Het Luntersch Buurtbos en particuliere landgoedeigenaren.

Plan je route

In gemeente Ede is bijna 200 km aan ruiterpaden te vinden. Met de routeplanner stippel je zelf een mooie rit uit.

Ruiter- en menroutekaart

Het ruiterpadenstelsel is door middel van knooppunten verbonden. Met de nieuwe ruiter- en menroutekaart kun je gemakkelijk je eigen route samenstellen en de rit zo kort of zo lang maken als je wilt. De routes zijn bovendien te koppelen aan de ruiternetwerken in Renkum en Wageningen. 

Een kaart van het huidige ruiter- en mennetwerk (€ 6,95) is te koop bij de volgende locaties:

 • Verken de Hoge Veluwe per paard

  Het Nationale Park de Hoge Veluwe telt maar liefst 45 kilometer aan ruiterpaden. De paden zijn gemarkeerd met paaltjes met een hoefijzer. Ook rijden met aanspanning kan in het Park. 

  Verken de Hoge Veluwe per paard Met paard op de Hoge Veluwe - BezoekEde
 • Paardvriendelijke locaties

  Met bijna 200 km aan ruiterroutes kun je dagenlang op pad. Paarden en ruiters zijn dan ook van harte welkom op diverse aanbind- en logeeradressen.

  Paardvriendelijke locaties
 • Paardrijden op de Ginkelse Heide

  Bij de Ginkelse Heide bij Ede en Otterlo is een dagtocht van 25 km beschikbaar. Hier zijn brede zandpaden (geschikt voor aanspanning), maar ook een leuk kronkelpad.

  Paardrijden op de Ginkelse Heide

Ruiterroutes in Ede

Evenementen voor paardenliefhebbers

Praktische tips bij paardrijden in Ede

 • Startlocaties ruiterroutes

  De startlocaties van ruiterroutes liggen verspreid door het gebied. Wil je je tocht beginnen vanaf een bepaalde locatie in het gebied? Bekijk hier de startlocaties.

  Startlocaties ruiterroutes
 • Voorbereid op pad

  Belangrijke en praktische informatie over paardrijden in de gemeente Ede.

  Voorbereid op pad
 • Meldpunt paaltjes

  Een beschadigd of ontbreked paaltje? Meld het!

  Meldpunt paaltjes