Oorlogs herinneringen Ede

Wat heeft zich in de oorlogsjaren afgespeeld in en rond Ede? Met deze verhalen komen de herinneringen weer boven. Soms zo in detail en daardoor nog altijd herkenbaar in het huidige landschap.

Dit heeft zich afgespeeld rondom Ede en op de Ginkelse Heide tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog:

1940

1942

1943

1944

1945

1940 - 1945

Wandel of fiets langs militair erfgoed

Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes gemaakt die je meenemen op een indrukwekkende reis door de oorlogsgeschiedenis van Ede.

Route langs 30 indrukwekkende verhalen

Routeboekje langs oorlogsherinneringen

In de gemeente Ede vertellen dertig informatiepanelen bijzondere verhalen over de oorlogsgeschiedenis van Ede. Deze panelen staan door de gehele gemeente, van het centrum van Ede tot in Deelen en Harskamp. Elk paneel markeert een bijzondere historische plek; ze zijn geplaatst op de plekken waar de verhalen zich afspeelden. 

De routes, inclusief verhalen en een overzichtskaart, zijn ook gebundeld in het routeboekje. Deze compacte pocketgids met de 7 fiets- en wandelroutes is te koop op onderstaande locaties:

 

  Meer fiets- en wandelroutes

  Fliegerhorst Deelen

  Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft zich veel afgespeeld bij het huidige Museum Vliegbasis Deelen. Hier legden de Duitsers in 1940 een van hun grootste vliegvelden in Nederland aan. Het vliegveld is aan het einde van de oorlog zwaar beschadigd geraakt door Britse bommenwerpers. Toch zijn jaren later op deze plek ontzettend veel interessante voorwerpen gevonden. Robert Markus van Museum Vliegbasis Deelen vertelt er meer over.

  De Mossel

  Bij de Mossel maakte voormalig officier en verzetslid Garrit Memelink de Airborne luchtlandingen van dichtbij mee. Hij begeleidt de gelande bevrijders richting Arnhem, wat uitloopt op een angstige periode midden in de vuurlinie. Zijn dochter vertelt meer... 

  't Wijde Veld

  Op ’t Wijde Veld verbleven evacués van het Zeeuwse eiland Tholen tijdens de Airborne luchtlandingen. De zoon en kleindochter van Piet van Haaften, een van deze evacués, vertellen meer over de ervaringen van hun vader en opa.