Oorlogsherinneringen Ede

Wat heeft zich in de oorlogsjaren afgespeeld in en rond Ede? Met deze verhalen komen de herinneringen weer boven. Soms zo in detail en daardoor nog altijd herkenbaar in het huidige landschap.
Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes gemaakt die je meenemen op een indrukwekkende reis door de oorlogsgeschiedenis van Ede.

Dit heeft zich afgespeeld rondom Ede en op de Ginkelse Heide tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog:

1940

1942

1943

1944

1945

1940 - 1945

Routes langs militair erfgoed

In de gemeente Ede vertellen dertig informatiepanelen bijzondere verhalen over de oorlogsgeschiedenis van Ede. Deze panelen staan door de gehele gemeente, van het centrum van Ede tot in Deelen en Harskamp. Elk paneel markeert een bijzondere historische plek; ze zijn geplaatst op de plekken waar de verhalen zich afspeelden. 

Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes gemaakt die je meenemen op een indrukwekkende reis door de oorlogsgeschiedenis van Ede en langs deze informatiepanelen.. 
 

  Fiets- en wandelroutes

  Routeboekje langs oorlogsherinneringen 

  De routes, inclusief verhalen en een overzichtskaart, zijn ook gebundeld in het routeboekje. Deze compacte pocketgids met de 7 fiets- en wandelroutes is te koop op onderstaande locaties:

  The man who brought D Company in

  Een van de indrukwekkende verhalen speelde zich tijdens de Tweede Wereldoorlog af bij de Mossel. Daar heeft voormalig officier en verzetslid Garrit Memelink de Airborne luchtlandingen van dichtbij meemaakt. Hij begeleidt de gelande bevrijders richting Arnhem, wat uitloopt op een angstige periode midden in de vuurlinie. Zijn dochter vertelt je wat de komst van de bevrijders en de gevaarlijke tocht richting Arnhem voor impact op hem hebben gemaakt.

  Fliegerhorst Deelen

  Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft zich veel afgespeeld bij het huidige Museum Vliegbasis Deelen. Hier legden de Duitsers in 1940 een van hun grootste vliegvelden in Nederland aan. Het vliegveld is aan het einde van de oorlog zwaar beschadigd geraakt door Britse bommenwerpers. Toch zijn jaren later op deze plek ontzettend veel interessante voorwerpen gevonden. Robert Markus van Museum Vliegbasis Deelen vertelt er meer over.

  Naar Museum Deelen