Cultuurhistorie

De gemeente Ede kent een rijke culturele historie. Van molens, kazerne- en fabrieksterreinen tot een oude kruidenierswinkel, een militaire vliegbasis en een jachthuis van Berlage. Ook het landschap heeft veel cultuurhistorische schatten te bieden die ver in de geschiedenis terug gaan. 

 • Celtic Fields Lunteren

  In Lunteren is door het Geldersch Landschap een boerderij en een ‘spieker’, een voorraadschuur, uit de ijzertijd gereconstrueerd.

  Celtic Fields Lunteren
 • Kastelen en buitenplaatsen

  In de gemeente Ede staan twee kastelen: Hoekelum en Kernhem. Daarnaast vind je prachtige buitenplaatsen en landgoederen.

  Kastelen en buitenplaatsen Ederveen - Bezoek Ede
 • Edese Schaapskudden

  Ede telt nog altijd 2 schaapskudden, een op de Ginkelse heide en een op de Eder hei. De oude kleine schaapskooi is een rijksmonument.

  Edese Schaapskudden
 • ENKA Ede

  De Nederlandse Kunstzijde Fabriek, ENKA werd in 1919 gebouwd ten zuiden van de spoorlijn. 

  ENKA Ede
 • Kazerneterrein

  Aan de oostkant van Ede ligt het kazerneterrein; een herinnering aan het militaire verleden van Ede. Een aantal gebouwen in de woonwijk is aangemerkt als Rijksmomument. 

  Kazerneterrein

Een duik in de geschiedenis

Cultura Erfgoed

Cultura Erfgoed is  een plek waar musea (Historisch Museum Ede en Platform Militaire Historie Ede), historische verenigingen (Vereniging Oud Ede), het gemeentearchief en archeologie het Verhaal van Ede vertellen. Het is een plek waar mensen alles te weten kunnen komen en kunnen delen over de geschiedenis van Ede en de regio. Ook vind je hier de ArcheoHotspot Ede, een plek waar je alles over archeologie kunt vragen en zelf mee kunt helpen aan onderzoeken. Cultura Erfgoed is gevestigd op de 2e verdieping van Cultura Ede.

Meer info
Cultura Ede exterieur met een auto

Genieten van cultuurhistorie? - Bezoek dan deze locaties:

Historische verenigingen