Luchtlandingen Ginkelse Heide Ede

In september 1944 vond de belangrijkste gebeurtenis rond Ede plaats. Tijdens operatie Market Garden landden er zo'n 2.200 geallieerde parachutisten op de Ginkelse Heide. Dit in een poging om de bruggen bij Arnhem te veroveren.

Elk jaar in september wordt deze dag herdacht en herbeleefd tijdens de Airborne luchtlandingen. Het evenement is geschikt voor jong en oud en gratis toegankelijk.
In 2019 zijn de Airborne Luchtlandingen in Ede op 21 september. 

Programma luchtlandingen Ede

 • In de lucht 
  Op meerdere momenten vinden demonstraties en parachutistenlandingen plaats 
 • Herdenkingsplein 
  Duizenden toeschouwers herdenken samen de gebeurtenissen uit 1944 
 • Publieksplein
  Markt, klimtoren en horeca
 • Ginkelse Heide Experience 
  Shows, workshops, muziek en horeca 
 • Kinderactiviteiten 
 • Muziekshow
Meer info

Airborne en herdenken 

Tijdens de Airborne Luchtlandingen en Herdenking worden de dappere strijders die 75 jaar geleden voor onze vrijheid vochten herdacht. Dit gebeurt in aanwezigheid van de laatste veteranen bij het Airborne monument. Op deze dag wordt stil gestaan hoe waardevol onze vrede en veiligheid is.

Prinses Beatrix en prins Charles bij luchtlandingen Ede

Tijdens de Luchtlandingen op de Ginkelse Heide zijn ook de Britse troonopvolger prins Charles en prinses Beatrix aanwezig. Ook zijn er enkele veteranen aanwezig die in 1944 meevochten in de strijd tegen de Duitse bezetter. De hoogwaardigheidsbekleders komen voor de herdenking van 75 jaar Market Garden. In september 1944 landden duizenden geallieerde parachutisten er als onderdeel van de operatie Market Garden. Ook Ank Bijleveld (Minister van Defensie)  en Rob Bauer (Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal) zijn bij de herdenking aanwezig.

Bombardement op Ede

Op 17 september 1944, bij de start van operatie Market Garden, bombardeerden geallieerde vliegers het zuidelijke gedeelte van Ede. Het doel van deze bombardementen waren de kazernes waar Duitse militairen zaten. Door het slechte weer en navigatiefouten kwamen veel bommen niet op de kazerne terecht, maar op woonwijken in Ede. Daarbij kwamen 69 mensen om het leven. Elke vrijdag voor de Airborne Luchtlandingen is er een korte herdenking bij het monument aan de Parkweg. Om 11.25, het tijdstip waarop de eerste bommen vielen, leggen leerlingen van Edese scholen bloemen.