Luchtlandingen Ginkelse Heide Ede

In september 1944 vond de belangrijkste gebeurtenis rond Ede plaats. Tijdens operatie Market Garden landden er zo'n 2.200 geallieerde parachutisten op de Ginkelse Heide. Dit in een poging om de bruggen bij Arnhem te veroveren. Elk jaar in september wordt deze dag herdacht en herbeleefd tijdens de Airborne luchtlandingen. 

Airborne en herdenken

Tijdens de Airborne Luchtlandingen en Herdenking worden de dappere strijders die voor onze vrijheid vochten herdacht. Dit gebeurt in aanwezigheid van de laatste veteranen bij het Airborne monument. Op deze dag wordt stil gestaan hoe waardevol onze vrede en veiligheid is.

Bombardement op Ede

Op 17 september 1944, bij de start van operatie Market Garden, bombardeerden geallieerde vliegers het zuidelijke gedeelte van Ede. Het doel van deze bombardementen waren de kazernes waar Duitse militairen zaten. Door het slechte weer en navigatiefouten kwamen veel bommen niet op de kazerne terecht, maar op woonwijken in Ede. Daarbij kwamen 69 mensen om het leven. 
Elke vrijdag voor de Airborne Luchtlandingen is er een korte herdenking bij het monument aan de Parkweg. Om 11.25, het tijdstip waarop de eerste bommen vielen, leggen leerlingen van Edese scholen bloemen.