Buitenkunst in Ede

In Ede kom je volop kunst in de openbare ruimte tegen. Tijdens een wandeling in het centrum van de dorpen, in de natuur, bij musea, maar ook op onverwachte plekken... Laat je verrassen! 

150 Kunstwerken op straat  

In Ede en omliggende dorpen ligt de kunst letterlijk op straat. Op de vele pleinen, rotondes, plantsoenen, schoolpleinen en straten staan beelden, tableaus en kunstwerken. Ook vind je vele oorlogs- en herdenkingsmonumenten. Op deze website staan alle bijna 150 kunstwerken gepubliceerd. Vanuit het HvA Cultuurfonds Ede wordt verder gewerkt aan de stadbeeldentuin dus kijk goed om je heen misschien ontdek je zomaar ineens een nieuw kunstwerk.

Tip: de gidsen van Recreatie Veluwe-Vallei nemen je graag mee op een beeldenrondleiding door Ede.

Streetart in Ede

Gratis kunst op bijzondere plekken? Dat vind je genoeg in Ede. Van kleurrijke tunnels tot graffiti op gebouwen: deze Edese streetart is echt de moeite waard. Een belangrijke initiatiefnemer hierbij is Poppodium Astrant

Dit zijn de streetart locaties in Ede

Kunst in Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Midden in de natuur van Het Nationale Park De Hoge Veluwe tref je veel bijzondere kunstwerken. Alles wat gebouwd is én aan kunst is neergezet in het Park heeft een reden. Helene Kröller-Müller wilde iets neerzetten voor de gemeenschap: gebouwen, beelden en kunst die samenhangen met de omgeving. Dit heeft geleid tot tal van objecten door het hele Park. De meeste staan op een monumentenlijst.

Beeldentuin bij Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller Museum bezit één van de grootste beeldentuinen van Europa. Verspreid door de 25 hectare grote tuin staan ruim 160 moderne sculpturen van beeldbepalende kunstenaars. Denk aan werken van van Aristide Maillol en Jean Dubuffet tot Marta Pan en Pierre Huyghe. Twee paviljoens van Aldo van Eyck en Gerrit Rietveld sieren de tuin: juweeltjes uit de jaren '60 die hier opnieuw een plaats hebben gekregen. De tuin is het hele jaar open en ademt elk seizoen een andere sfeer.

Kröller-Müller Museum / copyright artist: contact Pictoright / photo: Cary Markerink

Bijou Bospoort - Grondspots en audiotour

Ken jij Bijou Bospoort al? De naam 'bijou' verwijst naar het kunstwerk in de straten van de Bospoort: een 'ketting' van 48 grondspots waarin een afbeelding te zien is die iets toont van het verleden en heden van dit voormalige centrum van Ede. Samen vormen de grondspots het kunstwerk Bijou Bospoort. Dwaal 's avonds door de straten en zie hoe de grondspots licht geven en sfeer brengen in de straat.

Download hieronder de beschrijving en luister mee naar de verhalen bij de grondspots of beluister alle verhalen via SoundCloud.