1940 - 1945: De Scheleberg

De Scheleberg ligt ten oosten van Lunteren. Het is een uitloper van het Veluwemassief en ruim veertig meter hoog. In de jaren dertig van de vorige eeuw start de bouw van een complex waar ongeveer 400 kinderen vakantie kunnen vieren.
 

Tijdens de meidagen van 1940 ontvluchten ca. 25 Lunterse families na beschietingen vanuit de Nederlandse linies hun huizen. Ze vinden, deels gewond, onderdak in het vakantiecomplex dat op 20 mei wordt gesloten. De Nederlandse Arbeitsdienst neemt het daarna in gebruik: de Nationaal-Socialistische Vrouwenorganisatie voedt hier vrouwen en meisjes op. In 1942 komt er een NSB-Kaderopleiding, de Nationaal Socialistische Vormingsschool. ​

Luftwaffe
Op 20 maart 1945 rijdt Rijk Jan Ploeg met zijn paard en wagen de oprijlaan van de Scheleberg op. Hij woont vlakbij, aan de Hessenweg, en levert levensmiddelen aan de daar gelegerde parachutisteneenheid van de Luftwaffe. Hij hoort schoten en ziet richting het Wekeromse Zand een paar Duitsers staan. Eén ervan heeft een geweer en er liggen twee mensen op de grond. Ploeg rijdt door en levert zijn handel af bij de achterkant van het gebouw. Toch nieuwsgierig kijkt hij om de hoek en ziet de Duitsers de twee lichamen het bos inslepen en begraven. Hij houdt zijn mond. Hij is bang dat de Duitsers hem zien en als ooggetuige wat aandoen. 

Gevonden
Na de bevrijding in april 1945 vertelt Ploeg zijn verhaal aan de Binnenlandse Strijdkrachten. Op 24 april vindt men op de beschreven plek twee lichamen met ingeslagen schedels en schotwonden in de borst. Het zijn de 23-jarige Arie van Es en de 29-jarige Willem Vliegenthart. Tijdens een razzia in Benschop zijn ze opgepakt en op 17 maart 1945 naar Utrecht gebracht. Vandaar gaat het te voet verder naar Amersfoort, waar ze op de trein naar Apeldoorn worden gezet. Hier valt een geallieerd jachtvliegtuig de trein aan en die kan niet verder. Van Es en Vliegenthart vluchten weg, de bossen in. Bij de Scheleberg vallen ze toch weer in handen van de Duitsers, die hen op 20 maart 1945 zonder pardon dood schieten. Nog geen maand later wordt Lunteren bevrijd, waarna het kamphuis tijdelijk door de Canadezen bezet wordt.

Heden: De Scheleberg

Landgoed de Scheleberg is nu een vakantiepark midden in de bossen van Lunteren. Op het park zijn comfortabele vakantiehuizen of villa’s te huur. Vanaf Landgoed de Scheleberg zijn er diverse fiets- en wandelroutes door de omgeving en is een bezoek aan Het Nationale Park De Hoge Veluwe of de nabijgelegen dorpjes en steden zeker de moeite waard

Meer informatie

Locaties in de buurt

Locaties oorlogsherinneringen