September 1944: 't Wijde Veld

In maart 1935 wordt een werkkamp voor jonge werklozen in Ede geopend. Het kamp ligt aan de rand van de Ginkelse heide, waar nu de Wijde Veldweg is. Het kamp wordt met het hijsen van de vlag officieel in gebruik genomen waarbij de jongens een lied zingen. ​

Het kamp telt zes barakken. De jongeren van werkkamp ‘t Wijde Veld worden door de Heidemij aan het werk gezet bij wegenonderhoud en het aanleggen van fietspaden.

Kleine Zeeuwse gemeenschap in Ede
Aan het begin van de oorlog raakt het kamp verlaten. Maar in maart 1944 vinden toch 18 gezinnen onderdak in dit voormalige werkkamp. Het gaat om 109 evacués uit het Zeeuwse Stavenisse. Zij moesten  daar weg, omdat de bezetters het eiland Tholen onder water hebben gezet.
In Ede aangekomen werken de mannen overdag buiten het kamp bij de Heidemij. Zo vormt zich in de zomer van 1944 aan de rand van de Ginkelse heide een kleine Zeeuwse gemeenschap. Voor de kinderen is zelfs een schooltje ingericht.

Operatie Market Garden
Op 17 september 1944 start de bevrijdingsoperatie Market Garden. De Zeeuwen zien die zondag honderden parachutes bij Renkum en paragliders bij Wolfheze dalen. Uit deze zweefvliegtuigen komen Schotse militairen, die de opdracht hebben om de Ginkelse heide te beveiligen. Zij nemen verdedigende posities in de open vlakte, die aangewezen is als dropzone voor Britse parachutisten op maandag. Tot hun grote verbazing ontdekken zij dat het werkkamp bewoond is door de groep Zeeuwen.

In de loop van de nacht komen steeds meer Duitse eenheden de heide heroveren. Op maandagmorgen benaderen zij de schuttersputjes van de Britten aan de oostelijke bosrand. Er ontstaat een vuurgevecht, waarbij dwars door de barakken geschoten wordt.
Tijdens een gevechtspauze vluchten de bewoners weg. Bij dit gevecht sneuvelen zeven Britten en vallen zes gewonden. Er worden 23 militairen door de Duitsers krijgsgevangen gemaakt en naar Ede afgevoerd. Ook twee Zeeuwen vinden de dood.

In de middag van maandag 18 september springt de 4e Parachutistenbrigiade toch, ondanks het vuurgevecht van de voorgaande nacht, op de Ginkelse Heide. De mannen worden ontvangen door hevig Duits afweervuur.

Werkkamp 't Wijde Veld Toen & nu

Het kamp is afgebroken, maar de contouren zijn nog altijd te zien in het landschap. Het terrein wordt nu gebruikt als picknickplaats.

Locaties in de buurt

Locaties oorlogsherinneringen

Evenementen rondom militaire historie