Wolf op de Veluwe en Ede

De wolf is terug in Nederland! Sterker nog, de wolf leeft op de Veluwe en is zelfs gesignaleerd in Ede. 

"Er zijn 42 soorten wolven, maar hier op de Veluwe leeft alleen de grijze wolf", vertelt de boswachter van Natuurcentrum Veluwe in Ede. "De wolf was bijna uitgeroeid door de mens. We hebben zelfs zo'n 140 jaar zonder wolf geleefd in Nederland. Het dier is toch op eigen kracht terug gekomen en heeft het hier goed naar zijn zin tussen de herten, reeën en zwijnen." 

Hoe herken je een wolf?

  • Zachte gelige ogen
  • Grijze, rossige vacht 
  • Bossige, vaak hangende staart met zwarte punt  
  • Lange witte snuit 
  • Smalle borst, krachtige hals 
  • Relatief kleine, driehoekige, rechtopstaande oren 
  • Achterkant oren rossig, binnenkant behaard 
  • Lange rechte rug, vaak met zadeltekening 
  • Opvallend in het spoor; de voorpoot is 2 cm groter dan de achterpoot
Wolf gezien? Meld het hier

De wolf is de ontbrekende schakel in de voedselketen

De wolf is de schakel die ontbrak in de voedselketen. Deze is nu compleet. De wolf is bovendien een nuttig dier. Zo zorgt hij voor ziekte onderdrukking bij dieren en dat leidt weer tot minder afschot van het Veluws wild.

Bang zijn voor de wolf?

"Mensen hoeven niet bang te zijn voor wolven", vervolgt de boswachter. "Ze leven graag in de uitgestrekte wildernis in een mix tussen cultuur en landschap. Ze komen niet snel bij mensen in de buurt. Hier op de Veluwe leven ze vooral in het bos. We kunnen pas met zekerheid zeggen dat een wolf hier leeft als we een half jaar het DNA terugvinden via de uitwerpselen."

Unieke beelden van wolvin op de Veluwe

Een boswachter heeft bijzondere beelden gemaakt van een wilde wolvin in Nederland. Nog nooit werd een wolf zo vaak en van zo dichtbij gefilmd in Nederland...

Wolf op de Veluwe
  • Wolf op de Veluwe

Wolvenblog van boswachter Frank

Volg de wolf door de ogen van boswachter Frank Theunissen met zijn wolvenblog. In deze blog laat hij zien hoe de wolf leeft op de Zuid-Veluwe. Boswachter Frank vertelt hoe de wolf zich ontwikkelt in het gebied en de seizoenen doormaakt. Het liefst deelt hij daar ook beelden van de wildcamera's bij. Lees je mee?

 

Bekijk de blog

De wolf in Het Nationale Park De Hoge Veluwe

De wolf heeft zich inmiddels ook in Het Nationale Park De Hoge Veluwe gevestigd. Hierdoor loopt het Park tegen verschillende dilemma's aan en pleiten ze voor gecontroleerd beheer van de wolf in heel Nederland én voor het weren van de wolf uit het Park zelf.

Lees meer over het standpunt van het Park

Wolven en vee?

Met de komst van de wolf is de verwachting dat jonge zwervende wolven vaker Nederland zullen bezoeken. Daarmee neemt ook de zorg toe, vooral het risico van wolvenpredatie op gehouden landbouwdieren toe. Marc legt uit: "Ook al geven wolven de voorkeur aan het eten van hoefdieren als wild zwijn en hert of ree, er bestaat een kans dat ze ook schapen of geiten eten. Voor de wolf is dit meer een snack dan een maaltijd. Toch blijkt uit onderzoek dat het beschermen van een kudde schapen of geiten tegen wolven al effectief te zijn met een goede schrikdraadafrastering of kuddewaakhonden".

De wolf in Gelderland

Sinds 2015 zijn wolven terug in Nederland. Hun leefgebied bevindt zich op de Veluwe in Gelderland. Sinds 2019 zijn er op de Veluwe jonge wolven geboren. Nu de wolf al een tijdje in de natuur in Gelderland woont, is het goed om wat meer te weten over hoe hij leeft, wat hij eet en wat hij zoal doet. En hoe wij het beste kunnen omgaan met de natuur, waar de wolf een onderdeel van is. Dit filmpje geeft informatie over hoe de wolf leeft.

Wolf in Gelderland
  • Wolf in Gelderland