Oktober 1944: De evacuatie van Bennekom

De 27e jarige Driekus van de Pol werkt in het begin van de oorlog op een basisschool in Bennekom. Als onderwijzer moet hij een loyaliteitsverklaring ondertekenen. Hij weigert en besluit in 1943 onder te duiken bij zijn neef Aart Roelofsen in Lunteren. Hier geeft hij, onder de schuilnaam ‘Flip’, leiding aan een verzetsgroep.

Plannen
Na de verloren Slag om Arnhem in september 1944 is hij nauw betrokken bij de opvang van honderden achtergebleven airborne militairen. Zij hebben onderdak en een veilige schuilplaats nodig in en rond Ede. Flip is hier dag en nacht druk mee. Medio oktober is duidelijk dat de Tommies weg moeten en het Edese verzet organiseert een grote ontsnappingsoperatie: Pegasus. Die wordt gepland voor de nacht van 23 op 24 oktober.

Dat najaar komt Flip maar een enkele keer thuis bij zijn vrouw in Bennekom. Zij heeft deze moeilijke oorlogsjaren de dagelijkse zorg voor het jonge gezin. Ze bieden bovendien onderdak aan een evacué en een Joodse onderduikster en Flip brengt ook nog de vuile was van ondergedoken Tommies mee... Vrijdag 20 oktober 1944 verandert de situatie. De Duitsers hangen in Bennekom op allerlei plekken affiches op: alle inwoners ten zuiden van de Zandlaan en de Maanderdijk moeten het dorp vóór zondag 22 oktober verlaten. Dit geldt ook voor de familie Van de Pol.

Chaos rond Bennekom
Intussen is Flip druk met Operatie Pegasus. Hij ziet een goede slagingskans door gebruik te maken van de evacuatie van Bennekom. Hij overtuigt de anderen ervan dat de airbornes beter eerder dan gepland verplaatst kunnen worden. Tijdens de chaotische uittocht op zaterdag 21 oktober brengen verzetsmensen dan ook vele airbornes naar het verzamelpunt bij Nol in ’t Bosch. En terwijl mevrouw Van de Pol met alle gezinsleden naar Ede evacueert, brengt Flip vanuit het verzet wapens van de airbornes naar het verzamelpunt. Omdat het vreemd is om met een lege wagen terug te rijden, neemt hij als ‘camouflage’ nog wat beddengoed van thuis mee. Op 23 oktober 1944 worden rond 2.00 uur de airbornes met bootjes overgezet: de Operatie Pegasus is geslaagd en 139 mannen bereiken veilig bevrijd gebied aan de zuidelijke oever van de Rijn.

Driekus 'Flip' van de Pol (27 jaar)

Onder de schuilnaam ‘Flip’ geeft Driekus leiding aan een verzetsgroep. Na de verloren Slag om Arnhem in september 1944 is hij nauw betrokken bij de opvang van honderden achtergebleven Airborne militairen. Flip is mede-organisator van een grote ontsnappingsoperatie: Operatie Pegasus. Die wordt gepland voor de nacht van 23 op 24 oktober.

Locaties oorlogsherinneringen

Evenementen rondom militaire historie