Lupine bonen

Teler André Jurrius van Ekoboerderij de Lingehof uit Hemmen teelt op zijn biodynamisch akkerbouwbedrijf sinds 2008 Lupine. Lupine, een eiwitrijke boon, is één van de kleinere gewassen op zijn bedrijf van ca. 125 ha. Maar een gewas waar hij gelooft qua potentie. Tot op heden wordt de lupine in potjes verkocht, zoals hij ook deze week in de box zit van 40 dagen uit de streek.

Tijdens “Rabofoodforward” bracht André zijn vraagstuk in: wat kunnen we nog meer met Lupine? Het is nu nog maar een klein gewas in Nederland. Andere ondernemers, vanuit andere disciplines omarmden deze vraag en het idee van Lekker Lupine werd geboren. Samen met Marieke Laméris van Proeflab Wageningen zetten zij zich nu in om Lupine op ieders bord te krijgen in Nederland en hiermee concreet bij te dragen aan het eten van meer plataardige eiwitten. Lekker Lupine won als beste idee de track van Foodforward in Gelderland.

Lekker Lupine

Lekker Lupine, een stichting i.o. zet in op 3 lijnen: Allereerst bekendheid genereren dat je lupine kan eten en wat de voordelen zijn om lupine te eten. Daarnaast werken we aan vraagontwikkeling vanuit de food verwerkende kant. We denken dat als lupine in een breder assortiment in het schap ligt, het een bredere en grotere groep consumenten kan bereiken. Lupine past als ingrediënt prima in ontbijtproducten, drankjes, desserts, snacks, soepen, curries, vlees- en vis vervangers. Tot slot binden we biologische telers uit heel Nederland aan ons. Om zo in Nederland op een grotere oppervlakte lupine te telen.

Ondertussen zetten we in op onderzoek naar teeltontwikkeling, productontwikkeling en consumenten vragen. Hier doen de WUR, het Louis Bolk Instituut en CHE en natuurlijk de zaadleverancier en telers zelf aan mee.

Daarnaast zetten we in om zo veel mogelijk bekendheid te geven aan onze ambitie door ook betekenisvolle events in opdracht uit te voeren. Een mooi voorbeeld hiervan was de restaurantactie in Wageningen, waar (nog voor de lockdown) 11 horecazaken lupine op de menukaart plaatsten. Dit genereerde veel media-aandacht in landelijke kranten en op TV: Van RTL 4 – editie NL t/m een volle pagina in Trouw, het Parool. De Gelderlander en op nu.nl. Op onze website kan je eea lezen.

Afgelopen voorjaar organiseerden we een kookchallenge met lupine. 25 kookliefhebbers gingen met lupine aan de slag en maakten er van alles van: van burgers, falafel, salades, curries, spreads en zelfs frikandellen. We zijn nu benieuwd wat u ervan gaat maken! Deelt u het met ons? Of heeft u vragen over het eten van lupine? Laat het ons weten. Daarmee kunnen we nog meer inspiratie delen om zo lupine op ieders bord te krijgen!

Wilt u ons volgen, op de hoogte worden gehouden van bijvoorbeeld veld excursies, events, nieuwsberichten? Meld u zich dan aan via onze site “Join  the community” of mail ons direct via info@lekkerlupine.nl

Tot slot: onze bio lupine uit Nederland is nu te koop in de Odin winkels, Ekoplaza en onder het label Smaakt in de AH en Jumbo.

Hartelijke groet en eet smakelijk!
André Jurrius & Marieke Laméris

Instagram: @lekkerlupine
Website: www.lekkerlupine.nl
Facebook: lekkerlupine

Kijk hier de film over het initiatief Lekker Lupine