Waterkunstwerk

Waterkunstwerk

Bezienswaardigheden
Ede

Contact

Adres:
Bergstraat/ Plantsoen Raadhuis 4
6711 DE Ede
Plan je route
Afstand:

Piet Slegers kreeg de opdracht om bij het gemeentehuis van Ede dit kunstwerk te ontwerpen waarin water de hoofdrol heeft. Slegers laat in het kunstwerk water zien in verschillende verschijningsvormen.

De vijver loopt door in een langgerekt bassin in het terras. Midden hierin ligt een oranje balk van waaruit sproeiers met kracht water tegen een stalen balk spuiten. Hierdoor ontstaat verstuiving. Op het hoger gelegen terras staat een verzonken bak met een geslepen RVS wand, waar aan weerszijden water vloeit.

Het kunstwerk past goed bij de omgeving en vormt samen met de …

Piet Slegers kreeg de opdracht om bij het gemeentehuis van Ede dit kunstwerk te ontwerpen waarin water de hoofdrol heeft. Slegers laat in het kunstwerk water zien in verschillende verschijningsvormen.

De vijver loopt door in een langgerekt bassin in het terras. Midden hierin ligt een oranje balk van waaruit sproeiers met kracht water tegen een stalen balk spuiten. Hierdoor ontstaat verstuiving. Op het hoger gelegen terras staat een verzonken bak met een geslepen RVS wand, waar aan weerszijden water vloeit.

Het kunstwerk past goed bij de omgeving en vormt samen met de vijver een opvallende waterpartij bij het raadhuis. De opvallende oranje kleur van de geveldecoratie komt terug in het liggende deel van het kunstwerk. Door de spiegeling in het water herhalen vorm en kleur zich. De gehele waterpartij met de twee kunswerken en de terrassen zijn onderdeel van dit kunstproject. De ronde vorm van de vijver in contrast met de strakke lange vormen zijn in evenwicht met de architectuur. Het glooiende gazon is ook naar het idee van Slegers aangelegd.

Ander werk van Piet Slegers vind je onder andere aan de Apeldoornseweg (Ontmoetingsteken) in Ede en bij het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Piet Slegers kreeg in 2011 de Wilhelminaring toegekend. Dit is een belangrijke oeuvreprijs voor Nederlandse beeldhouwers die om de twee jaar wordt toegekend.

Locatie