On the Rocks


Bezienswaardigheid
Ede

Contact

Bevrijdingsplein
6711 AA Ede
Plan je route

vanaf jouw locatie

Meer over de kunstenaar

De pleinen in het centrum van Ede zijn verbonden door het gebruik van fonteinen. Net als het matras op de Maanderweg is deze fontein het werk van Marry Overtoom.

On The Rocks is een verzonken wijnkoeler met ijsblokken. De blokken zijn van deels gestraald glas en liggen in ee…

De pleinen in het centrum van Ede zijn verbonden door het gebruik van fonteinen. Net als het matras op de Maanderweg is deze fontein het werk van Marry Overtoom.

On The Rocks is een verzonken wijnkoeler met ijsblokken. De blokken zijn van deels gestraald glas en liggen in een bak van gepolijst graniet. Van onder de blokken komt waterdamp. Ernaast is een betonnen object in de vorm van een flessekurk. Hier bovenop ligt een bronzen plaat met een beer erop. Deze afbeelding verwijst naar de Canadese troepen, de Polar Bears, die in 1945 via de Arnhemse weg Ede binnen reden, waarmee de bevrijding een feit was. In een cirkel om het kunstwerk bevindt zich in het plaveisel een band van granieten tegels met een fragment uit het liedje "We'll meet again" van Vera Lynn, een zangeres die tijdens de Tweede Wereldoorlog zeer populair was: "We'll meet again, don't know where, don't know when / But I'm sure we'll meet again some sunny day / Keep smiling through, just the way you used to do / Till the blue skies chase the dark clouds far away".

Marry Overtoom gebruikt vormen die ontleend zijn aan alledaagse voorwerpen. Zij draait het huiselijke om naar het openbare, waardoor de grens tussen binnen en buiten vervaagt. 

Locatie