Natuurgebied Deelerwoud

In het Deelerwoud vind je uitgestrekte bossen en eindeloze heidevelden in een glooiend landschap. Het Deelerwoud is rustiger, waardoor de kans op het zien van een wild zwijn, damhert en edelhert goed mogelijk is. Het Deelerwoud is een Veluws natuurgebied van bijna 2400 hectare. Vlakbij ligt het dorpje Deelen, tussen het Nationaal Park De Hoge Veluwe en het Nationaal Park Veluwezoom. Het Deelerwoud ligt grotendeels in de gemeente Ede.

Flora en fauna in het Deelerwoud

Het natuurgebied van Natuurmonumenten bestaat uit typisch Veluws bos- en heidegebied op voormalig stuifzand. Het centrale bosgedeelte (400 ha) bestaat uit grove den, gemengd bos en oud eikenhakhout met een rijke ondergroei. In het zuiden van het gebied komen uitgestrekte heidevelden voor, met planten als gaspeldoorn, rode bosbes en breedbladige wespenorchis.

De heide wordt begraasd door de Schotse Hooglander, het edelhert, het damhert en de ree. In het gebied komen ook wild zwijnen, vossen en boommarters voor. Er broeden diverse roofvogels, raven en meerdere soorten spechten. Op de heidevelden broeden de nachtzwaluw, wulp, veldleeuwerik, roodborsttapuit en geelgors. Ook leven hier hazelwormen, adders en zandhagedissen.

Wandelroutes Deelerwoud

In de buurt...

Museum Deelen

Museum Deelen staat ook wel bekend als Museum Vliegbasis Deelen. Het museum herbergt een rijke collectie uit de geschiedenis van Vliegbasis Deelen. De verschillende ruimtes bieden aandacht aan de luchtoorlog in de jaren 1940-1945. Alle voorwerpen, zoals foto's, documentatie en uniformen die getoond worden zijn authentiek verklaard (vaak na jarenlang onderzoek dat eraan vooraf is gegaan). Daarnaast wordt ook voldoende aandacht besteed aan de geschiedenis rondom Schaarsbergen.

Lees meer

Bereikbaarheid Deelerwoud

Met de auto
Parkeerplaats Deelerwoud 
Neem op de A50 tussen Arnhem en Apeldoorn afrit 22, Hoenderloo en rijdt daarna in zuidelijke richting op de Oude Arnhemseweg. Voorbij Herberg Woeste Hoeve in een scherpe bocht vind je de parkeerplaats aan de rechterkant van de weg.

Met het OV
Vlakbij Herberg Woeste Hoeve ligt busthalte Woeste Hoeve, Beekbergen (enkel te bereiken per haltetaxi). Daarna is het ongeveer 7 minuten lopen in zuidelijke richting over de Oude Arnhemseweg. In de scherpe bocht vind je Parkeerplaats Deelerwoud aan de rechterkant van de weg.