Dagtocht Ginkelse Heide

Afstand:
25,0 km
Duur:
4 uren

Route info

Download GPX

Neem alvast een kijkje

Kenmerken

Tocht/Route

  • Toelichting startpunt: Het startpunt van deze route is de parkeerplaats bij Natuurcentrum Veluwe. Alternatief (alleen doordeweeks i.v.m. drukte): parkeerplaats schaapskooi Ede (tegenover Juffrouw Tok). Parkeren mag enkel bij de schaapskooi, niet bij het restaurant.
  • Route obstakels: Oversteek provinciale weg
  • Route kenmerken: Themaroute
  • Gemarkeerd: Ja

Ontdek het weidse heidegebied van de Eder- en Ginkelse Heide tijdens de Dagtocht Ginkels Heide. Deze route is gebaseerd op een dagtocht uit de voormalige Veluwetrail en is voor zowel ruiters als menners geschikt.

Draven tussen de schapen
De Eder- en Ginkelse Heide is een uitgestrekt gebied dat geliefd is bij ruiters. De brede paden zijn ideaal om lekker over te galopperen. In augustus staat de heide in bloei, wat zorgt voor spectaculaire vergezichten.

Op de Ginkelse Heide bevinden zich twee schaapskooien: een op de Noord Ginkel en een op de Zuid Ginkel. Wie weet kom je een herder tegen met zijn schaapskudde.

Militaire historie
De Ginkelse Heide kent een rijke oorlogshistorie. In september 1944 vonden op de Zuid Ginkel de Airborne Luchtlandingen plaats, die het begin vormden van de Slag om Arnhem. Bij de schaapskooi staat een Landmark ter herinnering aan deze gebeurtenis.

Tot op de dag van vandaag is er een sterke verbinding tussen defensie en de Eder- en Ginkelse Heide. Regelmatig vinden er militaire oefeningen plaats met mankracht en voertuigen. Wordt er geoefend tijdens je tocht over de heide? Geef dan ruimte aan militairen en voertuigen en kies indien nodig een alternatief pad.

Paardvriendelijk pauzeren
Toe aan een pauze ondeweg? De Dagtocht Ginkelse Heide loopt langs Boerderij Mossel en Juffrouw Tok. Zowel jij als je paard kan bij deze locaties terecht voor een welverdiende pauze.

Let op: bij erg droog of juist nat weer kunnen de paden in het open veld en de heide (met name voor aanspanningen) zwaar zijn.

Dit ga je zien

Parkeerplaats Natuurcentrum Veluwe

Parkeerplaats Natuurcentrum Veluwe

Groot Ginkelseweg 2 a
Ede
Boerderij Theeschenkerij Mossel

Boerderij Mossel

Theeschenkerij en overnachtingen met stalling
Mosselseweg 2
6731 SK Otterlo
Juffrouw Tok Ede - Bezoek Ede

Juffrouw Tok Ede

Verlengde Arnhemseweg 101
6718 SM Ede
Parkeerplaats Natuurcentrum Veluwe

Parkeerplaats Natuurcentrum Veluwe

Groot Ginkelseweg 2 a
Ede

Beschrijving

Parkeerplaats Natuurcentrum Veluwe

Parkeerplaats Natuurcentrum Veluwe

Groot Ginkelseweg 2 a
Ede

De Eder- en Ginkelse heide rond Ede en Otterlo zijn een weids heidegebied met brede zandpaden. Deze route is zowel voor ruiters als voor aanspanningen toegankelijk. De paden zijn zeer geschikt om lekker te galopperen.

Alternatief startpunt
Deze route kan ook gestart worden bij de schaapskooi op de Zuid Ginkel.

Parkeren
Bij Natuurcentrum Veluwe is voldoende parkeergelegenheid. Start je bij de schaapskooi? Parkeer dan op het parkeerterrein naast de schaapskooi. Parkeer niet bij restaurant Juffrouw Tok, dit is particulier terrein.

Militaire oefeningen
Op de Ginkelse Heide vinden regelmatig militaire oefeningen plaats. Wordt er geoefend tijdens je tocht over de heide? Geef dan ruimte aan militairen en voertuigen en kies indien nodig een alternatief pad.

Een PDF-bestand van de route is te downloaden via onze routeplanner.

Parkeerplaats Natuurcentrum Veluwe

Parkeerplaats Natuurcentrum Veluwe

Groot Ginkelseweg 2 a
Ede