Streetart in Ede

Ben je op zoek naar gratis kunstwerken op bijzondere plekken? In Ede vind je er genoeg! Van kleurrijke tunnels tot graffiti op gebouwen: de Edese streetart is zeker een bezoekje waard. Inmiddels zijn er bijna 70 murals in Ede te vinden! 

De combinatie graffiti en Ede is wellicht verrassende buitenkunst, maar er wordt de meest fantastische streetart gemaakt in de Edese openbare ruimte. Diverse nationale en internationale graffiti-artiesten hebben hun 'handtekening' in Ede geplaatst. Dankzij hen zijn tientallen prachtige muurschilderingen en graffitiwerken te vinden. 

Ede is een openluchtmuseum vol met streetart, kunst en cultuur dat 24/7 te bezoeken is. Juist op plekken waar je het niet verwacht springt de kunst in het oog.

Een belangrijke initiatiefnemer van de Streetart in Ede is Xander van Soelen van Poppodium Astrant. Sinds 2016 actief om meer streetart in Ede te realiseren.

Street-Art & Graffiti Ede Magazine (2016 – 2021)

Wat in 2016 begon als een experiment in de Bospoorttunnel is uitgegroeid tot een kunstroute door Ede, Bennekom en Wageningen. Een route vol kleurrijke ‘murals’ oftewel: muurschilderingen. Kleine nutskastjes, grote travohuizen, garageboxen, gevels en flats. Het doel? Meer kleur op straat en van Ede een openluchtmuseum maken waar kunst altijd te bezoeken is. Samen met inwoners!

Om te vieren wat in de eerste vijf jaar is opgebouwd en beschilderd heeft Astrant een speciaal magazine uitgebracht. Het magazine (slechts 500 exemplaren) is tijdens evenementen en openingstijden verkrijgbaar bij Astrant. De vrijwillige bijdrage van € 10 is bestemd voor street art projecten in de gemeente Ede. 

Zelf aan de slag!?

Hall of Fame Ede!

Met de opening van de ‘Hall of Fame’ - onder het viaduct over de A30 bij de Dwarsweg - heeft Ede eindelijk een legale plek om graffiti te spuiten.

Volgens de initiatiefnemers van Astrant heeft Ede hiermee meteen de grootste vrijplaats in Gelderland. De Hall of Fame (HOF) is een plek waar jong en oud met spuitbus, kwasten en verfrollers legaal hun fantasie de vrije loop kunnen laten gaan.

Meer info

Kleur en kunst in het straatbeeld

"Ede is een openluchtmuseum vol met streetart, kunst en cultuur dat 24/7 te bezoeken is. Astrant houdt zich bezig met deze kunst op straat in de provincie Gelderland. Graffiti is hierbij het meest gebruikelijk. Wij geloven dat meer kleur en kunst het straatbeeld in Ede opfleurt en inspireert. Juist op plekken waar je het niet verwacht springt de kunst in het oog. Interactie met de omgeving is belangrijk. Soms zijn de werken groot en opvallend en kun je er niet omheen. Maar ook in kleine hoekjes van ede vind je de mooiste verrassingen."

Xander van Soelen - Astrant Ede 

De geheime eksterclub

Al gehoord van de Geheime Eksterclub? Op muurtjes en schuurtjes door heel Ede verschijnen steeds meer bontgekleurde vogels! Het zijn er inmiddels al meer dan 100! Nieuwsgierig waar je deze kunt vinden of hoe je zelf een Geheime ekster bij jou thuis krijgt? 

Meer info

Dit is Edese streetart!

  • Streetart in Ede - BezoekEde