1940 - 1945: Fliegerhorst Deelen

Fliegerhorst Deelen

Midden in de belangrijkste aanvliegroutes van de Brits bommenwerpers besloot de Duitse Luftwaffe om tussen 1940-1944 een tactisch belangrijk vliegveld aan te leggen in zuidoost Ede. Deze Fliegerhorst Deelen zou in de oorlog een belangrijke rol spelen bij de Duitse luchtverdediging en wordt ook nu nog als exemplarisch beschouwd voor de geschiedenis van de Duitse militaire (luchtvaart) architectuur en stedenbouw. Het werd namelijk helemaal gecamoufleerd aangelegd, zodat het totaal niet als vliegveld werd gezien. Zo werden er veel jonge bomen en struiken aangelegd en konden de gebouwen - vanuit de lucht waarneembaar - doorgaan voor inheemse boerderijen en woningen. Zelfs over de erfinrichting  werd uitvoerig nagedacht met de aanleg van siertuinen en een (sier)vijver met bluswater voor de vliegveldbrandweer.

Fliegerhorst Deelen wordt het grootste Duitse vliegveld in Nederland en één van de voornaamste uitvalsbasissen van de Luftwaffe voor de aanvallen op Engeland. Met al die Duitse troepen op het Edese grondgebied is het te begrijpen dat er zich boven Ede veel heeft afgespeeld. In deze omgeving zijn zo’n vijftig vliegtuigen gecrasht, zowel aan de geallieerde als aan Duitse zijde. Naast vliegtuigen komen er hier ook meerdere V-1 raketten neer.

Nu nog, is vliegveld Deelen het meest compleet bewaarde militaire vliegveld uit de periode 1910-1950.

Museum Deelen

Bewonder de geschiedenis van vliegbasis Deelen van de oprichting tot het heden, met in het bijzonder aandacht voor de luchtoorlog boven nederland in de periode 1940 tot en met 1945.

Meer over Museum Deelen

Locaties in de buurt

Locaties oorlogsherinneringen