April 1945: Bevrijding van Ede

Op 16 april 1945 wordt door de ‘Polar Bear’ divisie in Arnhem een aanvalscolonne opgesteld voor de bevrijding van Ede, Bennekom en Wageningen. Deze infanterie-eenheid krijgt steun van Canadese tanks. Na al vijf wegversperringen onschadelijk te hebben gemaakt, bereiken de geallieerden rond zeven uur ’s avonds restaurant ‘Het Planken Wambuis’. ​

Voorbij de bocht valt het eerste Duitse schot. Het antwoord blijft niet uit en de vijand wordt het zwijgen opgelegd. De opmars gaat langzaam verder, waarbij de tanks gebruikmaken van de bosranden naast de weg. Bij de Kruisweg rijden de tanks de weg op en wordt er weer geschoten. 

De eerste slachtoffers vallen. Een Britse tank rijdt op een antipersoneelsmijn. Het begint donker te worden en de commandant besluit de opmars te staken. Ede wordt op dat moment door zo’n 300 Duitse militairen verdedigd. Ze hadden posities ingenomen ten oosten van de Simon Stevinkazerne. 

In de loop van de nacht komt Ede onder Brits storingsvuur te liggen en veel Edenaren brengen de nacht wederom door in een schuilkelder.

Op dinsdagochtend 17 april wordt om vijf uur de opmars voortgezet en even voor zes uur bereiken de eerste tanks de oostelijke rand van de Eder Heide. De tanks vormen een linie en onder dekking van een rookgordijn daveren de Shermans, in open formatie en zonder infanterie, in de richting van de westelijke bosrand van de Ederheide. Hierbij worden gelijk 14 SS’ers gevangen genomen.

De Duitsers hebben de Rijksweg ter hoogte van de Simon Stevinkazerne met een door geweer- en mitrailleurvuur gedekt roadblock versperd. De geallieerde opmars wordt daarom enige tijd stilgelegd. Er volgen Britse artilleriebeschietingen, waarna vier Shermantanks het kazerneterrein bestormen. Ze worden gevolgd door vlammenwerpercarriers die de Duitsers uit hun loopgraven verdrijven. De Duitsers vluchten en laten tientallen doden achter. Ruim vijftig SS’ers worden op de Simon Stevinkazerne gevangen genomen.

Locaties in de buurt

Locaties oorlogsherinneringen

Evenementen rondom militaire historie