Mei 1940: Drie pantserwagens in De Sysselt

Op vrijdagmiddag 10 mei 1940 vindt een kort vuurgevecht plaats bij Herberg Zuid-Ginkel. Vervolgens nadert een gemotoriseerde SS-formatie met vijf pantserwagens de posities van het 4e Regiment Nederlandse Huzaren. Het is een eenheid van het SS Regiment Der Führer. Bij de bosrand van De Sysselt komen de Duitsers in gevecht met huzaren te paard en een peloton van drie pantserwagens. De aanval wordt afgeslagen en de Duitse troepen gaan tijdelijk terug.

De huzaren hebben hiermee hun taak uitgevoerd en krijgen bevel zich terug te trekken achter de Grebbelinie. Ze verplaatsen zich over de Rijksweg 24 (nu N224) en langs het spoor Arnhem-Utrecht via Ede richting De Klomp. ’s Avonds is Ede bezet door de voorhoede van het SS-regiment, waar inmiddels ook anti-tank geschut aan toegevoegd is.

Het peloton in De Sysselt heeft nog geen bevel ontvangen om zich terug te trekken. Pelotonscommandant luitenant Moolenburgh stuurt een motorordonnans (berichtgever) naar het hoofdkwartier van het 4e Regiment Huzaren in Hotel Pension de Langenberg om poolshoogte te nemen. Deze wordt onderweg gevangengenomen. Een tweede ordonnans ziet dat Duitse eenheden zich al in Ede bevinden. Na dat bericht wil luitenant Moolenburgh proberen om bij ochtendlicht terug te trekken naar De Klomp.

Omdat het peloton in De Sysselt ’s nachts al onder eigen artillerievuur  ligt, besluit de luitenant om nog in het donker naar De Klomp te rijden. Helaas komt het eerste voertuig vast te zitten in een greppel naast de weg. Via de Rijksweg bereiken ze op 11 mei in alle vroegte met de andere pantserwagens alsnog de eigen eenheden bij De Klomp.

In dit Pinksterweekend gaan de gevechten westelijk van Ede door. Op maandagavond 13 mei moeten de Nederlandse troepen zich uit de Grebbelinie terugtrekken. Op 14 mei zijn nieuwe opstellingen betrokken in de Nieuwe Hollandse Waterlinie en op 15 mei capituleert Nederland. 

Wil je dit verhaal beleven op zijn oorspronkelijke locatie? Bezoek dan het informatiepaneel bij het fietspad De Sysselt, aan de westkant van de Ginkelse Heide.

De Sysselt

De Sysselt is een uitgestrekt bosgebied ten oosten van Ede met daarin heidevelden en oude beplante stuifzanden. Er is een wildobservatiepost.
(bron en meer info: Geldersch Landschap & Kasteelen)

Natuurgebieden in Ede