Oktober 1944: Incredible patrol langs Rijksweg 24

In oktober 1944 ligt Ede vlak achter de Duitse frontlinie. In de Betuwe bevindt zich dan de Amerikaanse 101 Airborne Divisie. Op 20 oktober geeft de plaatsvervangend divisiecommandant generaal Higgins aan zijn inlichtingenofficier 1e luitenant Hugo Sims de opdracht ‘een krijgsgevangene te leveren’ om zoveel mogelijk informatie over de Duitsers te krijgen.

Op 30 oktober steekt Sims ‘s nachts met vier vrijwilligers de Rijn bij Renkum over. De vijf mannen sluipen door de Duitse opstellingen. Ze komen bij Planken Wambuis uit en lopend richting Ede komen ze bij het huis van boswachter Ruiter aan de (Verlengde) Arnhemseweg 75. Een rood kruis bij de voordeur duidt op aanwezige verbandmiddelen en dat de bewoner EHBO-kennis heeft.

De bewoners zijn gedwongen geëvacueerd, want dit gebied is Spergebied. Sergeant-majoor Frank en soldaat Nicolai gaan naar binnen. De twee slapende Duitse officieren worden direct krijgsgevangen gemaakt. Sims richt het huis in als observatiepost. De meegenomen radio wordt op zolder opgesteld en Sims bericht zijn hoofdkwartier dat ze inmiddels al twee krijgsgevangenen hebben.

Een passerende Duitse postbode vraagt om water en is de derde Duitse krijgsgevangene. Een Duitser die zijn paarden bij het huis laat drinken is de vierde. Sergeant-majoor Frank ondervraagt hen en zendt de informatie naar het Amerikaanse hoofdkwartier. Die middag worden nog drie Duitsers ingerekend; de teller staat op zes krijgsgevangenen.

Sims wil een vrachtwagen gebruiken voor de terugtocht. Rond 20.00 uur dwingen de Amerikanen een Duitse vrachtwagen tot stoppen. Dertien SS-soldaten en de chauffeur geven zich over en de Amerikanen gaan met 21 krijgsgevangenen in de vrachtwagen op pad.

Onderweg worden ze ingehaald door een SS-officier in een amfibische Volkswagen. Ook hij gaat de laadbak in. De vrachtwagen loopt zeven kilometer vóór de Rijn vast op een zandweg. Te voet gaan ze verder door de Duitse linies richting Renkum. Voorbij de Rijndijk overrompelen ze vier Duitsers van een wachtpost. Nog zes Duitsers van twee andere rivierposten worden gevangengenomen.

Sims seint het afgesproken lichtsignaal naar de overkant. Vanaf de zuidoever komen boten om de patrouille naar bevrijd gebied te varen. Om iedereen over te brengen moet elf keer heen en weer gevaren worden. Teruggekomen belt Sims met generaal Higgins: “Luitenant Sims meldt zich terug met 32 krijgsgevangenen, generaal.” Higgins: “Hoeveel?” “Tweeëndertig, generaal.” “Ongelofelijk (Incredible)!” 

Wil je dit verhaal beleven op zijn oorspronkelijke locatie? Bezoek dan het informatiepaneel bij de kruising N224 met de Heidebloem Allee.