Monument Ginkelse Heide

Het Airborne Monument op de Ginkelse Heide, ook wel Vensters op het Verleden genoemd, is een landmark ter herinnering aan wat zich heeft afgespeeld op de Ginkelse Heide in 1944. Het zes meter hoge landmark vertelt het verhaal van de luchtlandingen op de Veluwe. In september 2019, rondom de Airborne herdenking van 75 jaar Operatie Market Garden, is het monument onthuld. Op de voet van het landmark is meer informatie te lezen over Operatie Market Garden. 

Airborne Monument op de Veluwe

Vensters op het verleden is een zes meter hoge stalen constructie. In de vensters wordt uitgebeeld wat er in 1944 op de Ginkelse Heide heeft plaatsgevonden. De parachutist in het middenpaneel is op ware grootte gemaakt. Op de achtergrond zijn de droppings van mankracht en materieel te zien.

Meer over het monument

Tweede Wereldoorlog op de Veluwe

In de Tweede Wereldoorlog was Ede betrokken bij enkele militaire missies. De bekendste is Operatie Market Garden in 1944. Veel plekken in Ede herinneren aan de vele militairen die gestreden hebben op de Veluwe. Fiets langs de oude kazernes of wandel over de Ginkelse Heide waar 2.200 geallieerde parachutisten landden of bezoek een militair museum.

Meer over de geschiedenis
Airdrop Airborne Ginkelse Heide Ede - BezoekEde