Natuurgebied Ginkelse Heide

De Ginkelse Heide is een prachtig natuurgebied bij Ede. Hier kun je het hele jaar door dwalen over de uitgestrekte heide en door het bos. Wil je wandelen, fietsen, mountainbiken, vliegeren bij de schaapskooi, paardrijden of wild spotten? De Ginkelse Heide is ook het leefgebied voor veel edelherten, wilde zwijnen, schapen en reeën. Ervaar hier de rust en de fantastische vergezichten! 

Je kent de naam Ginkelse Heide misschien wel uit de geschiedenisboeken. Want behalve een indrukwekkend natuurgebied is dit ook een historische locatie. Tijdens operation Market Garden in de Tweede Wereldoorlog landden op de Ginkelse Heide honderden geallieerde parachutisten. Ieder jaar worden deze luchtlandingen in Ede nagespeeld en herdacht tijdens de Airborne-herdenking in september. Een echte must-see!

 

AIRBORNE LUCHTLANDINGEN OP DE GINKELSE HEIDE

Op de Ginkelse Heide is in de Tweede Wereldoorlog gevochten voor onze vrijheid. Op 17 september 1944 landden hier zo'n 2.200 geallieerde parachutisten. De operation Market Garden was een poging om de bruggen bij Arnhem te veroveren en de oorlog te beëindigen. Je kunt die dag nog ieder jaar herbeleven tijdens de Airborne-herdenking in Ede, bij het Airborne-monument aan de N224.

Lees meer over de luchtlandingen
Airborne Ginkelse Heide Ede - BezoekEde

Ontwikkelingen De Ginkel

De Ginkel is uniek en ontvangt jaarlijks vele bezoekers. Dat maakt het gebied ook kwetsbaar. Om te zorgen voor meer balans is de Gemeente Ede daarom in 2024 aan het werk op De Ginkel. Zo heeft het landmark inmiddels een andere plek gekregen en wordt hard gewerkt aan een nieuwe centrale parkeerplaats voor de hele Ginkel naast restaurant Juffrouw Tok. De parkeerplaats bij de schaapskooi wordt een weide voor schapen en groen, en Natuurcentrum Veluwe en de ruimte eromheen worden opnieuw ingericht.

Lees meer over de plannen
De Ginkelse Heide - Bezoek Ede

Wild spotten op de Ginkelse Heide

Op de Ginkelse Heide leven wilde edelherten, zwijnen, reeën en vossen. Tijdens je wandeling op de Veluwe oog in oog staan met deze lokale bewoners? Volg een wandelroute naar een wildobservatiepost of ga op pad met de boswachter. Die weet precies waar je het beste wild kunt spotten.

Schaapskooi in Ede

Andere dieren die op de Ginkelse Heide rondlopen, zijn schapen. In de schaapskooi Ginkelse Hei aan de Verlengde Arnhemseweg woont een kleine kudde. Met een beetje geluk kom je de schapen tegen op de hei! In de lente kun je op kraamvisite bij de lammetjes. Of ga in juni eens naar het scheerdersfeest. Daar zie je hoe de schapen op traditionele wijze, met de handschaar, worden geschoren.

Bekijk deze locatie

DE GINKELSE HEIDE IN BLOEI

De Ginkelse Heide staat bekend om de uitgestrekte heidevelden. Hier groeien verschillende soorten struiken. In Ede vind je struikheide, dopheide en zelfs de zeldzame kraaiheide en lavendelheide. Daar kun je het hele jaar van genieten.

Van half augustus tot half september is de heide extra adembenemend. Dan staat de Ginkelse Heide in bloei en kleuren de struiken paars. De bloeiperiode is dan ook het uitgelezen moment om te wandelen of te fietsen op de Veluwe.

“...45 kilometer aan ruiterpaden, verbonden met 13 knooppunten.”

De afwisselende natuur rondom Ede leent zich uitstekend om er met een paard op uit te gaan. Er is een groot netwerk van ruiterpaden in een aaneengesloten stuk natuur. De ruiterroutes rond Ede liggen op de Veluwe en zijn in eigendom van gemeente Ede, Staatsbosbeheer, Geldersch Landschap en Kastelen, Natuurmonumenten, Stichting Het Luntersch Buurtbos en particuliere landgoedeigenaren.

 

DIT WIL JE ZIEN OP DE GINKELSE HEIDE

JOUW BEZOEK AAN DE GINKELSE HEIDE

Kom je genieten van de rust, flora en fauna in Ede? Dat wordt een geheid succes! Je vindt de Ginkelse Heide ten oosten van Ede, naast de N224 (Verlengde Arnhemseweg). De heide ligt op fietsafstand van Ede centrum.

Tegenover de schaapskooi Ginkelse Hei naast familierestaurant Juffrouw Tok aan de N224 (Verlengde Arnhemseweg) is een parkeerplaats. De parkeerplaats naast de schaapskooi is vanaf 2 april 2024 gesloten. Als je vanaf de parkeerplaats de N224 oversteekt kun je het Airborne-monument bezoeken. Tot midden mei 2024 kunnen paardentrailers geparkeerd worden op de Heidebloemallee. Daarna is er een nieuwe parkeerplaats voor paardentrailers bij de Houtwerf. Vanaf De Ginkel vertrekken diverse wandeltochten en je kunt er wat drinken.

MEER ACTIVITEITEN IN EDE