Natuurgebied Ginkelse Heide

De Ginkelse Heide is een prachtig natuurgebied bij Ede. Hier kun je het hele jaar door dwalen over de uitgestrekte heide en door het bos. Wil je wandelen, fietsen, mountainbiken, vliegeren bij de schaapskooi, paardrijden of wild spotten? De Ginkelse Heide is ook het leefgebied voor veel edelherten, wilde zwijnen, schapen en reeën. Ervaar hier de rust en de fantastische vergezichten! 

Je kent de naam Ginkelse Heide misschien wel uit de geschiedenisboeken. Want behalve een indrukwekkend natuurgebied is dit ook een historische locatie. Tijdens operation Market Garden in de Tweede Wereldoorlog landden op de Ginkelse Heide honderden geallieerde parachutisten. Ieder jaar worden deze luchtlandingen in Ede nagespeeld en herdacht tijdens de Airborne-herdenking in september. Een echte must-see!

 

AIRBORNE LUCHTLANDINGEN OP DE GINKELSE HEIDE

Op de Ginkelse Heide is in de Tweede Wereldoorlog gevochten voor onze vrijheid. Op 17 september 1944 landden hier zo'n 2.200 geallieerde parachutisten. De operation Market Garden was een poging om de bruggen bij Arnhem te veroveren en de oorlog te beëindigen. Je kunt die dag nog ieder jaar herbeleven tijdens de Airborne-herdenking in Ede, bij het Airborne-monument aan de N224.

Lees meer over de luchtlandingen
Airborne Ginkelse Heide Ede - BezoekEde

DE GINKELSE HEIDE IN BLOEI

De Ginkelse Heide staat bekend om de uitgestrekte heidevelden. Hier groeien verschillende soorten struiken. In Ede vind je struikheide, dopheide en zelfs de zeldzame kraaiheide en lavendelheide. Daar kun je het hele jaar van genieten.

Van half augustus tot half september is de heide extra adembenemend. Dan staat de Ginkelse Heide in bloei en kleuren de struiken paars. De bloeiperiode is dan ook het uitgelezen moment om te wandelen of te fietsen op de Veluwe.

Wild spotten op de Ginkelse Heide

 Op de Ginkelse Heide leven wilde edelherten, zwijnen, reeën, vossen en moeflons. Tijdens je wandeling op de Veluwe oog in oog staan met de lokale bewoners? Volg een wandelroute naar een wildobservatiepost of ga op pad met de boswachter. Die weet precies waar je het beste wild kunt spotten.

Schaapskooi in Ede

Andere dieren die op de Ginkelse Heide rondlopen, zijn schapen. In de schaapskooi Ginkelse Hei aan de Verlengde Arnhemseweg woont een kleine kudde. Met een beetje geluk kom je de schapen tegen op de hei! In de lente kun je op kraamvisite bij de lammetjes. Of ga in juni eens naar het scheerdersfeest. Daar zie je hoe de schapen op traditionele wijze, met de handschaar, worden geschoren.

Bekijk deze locatie

“...45 kilometer aan ruiterpaden, verbonden met 13 knooppunten.”

De afwisselende natuur rondom Ede leent zich uitstekend om er met een paard op uit te gaan. Er is een groot netwerk van ruiterpaden in een aaneengesloten stuk natuur. De ruiterroutes rond Ede liggen op de Veluwe en zijn in eigendom van gemeente Ede, Staatsbosbeheer, Geldersch Landschap en Kastelen, Natuurmonumenten, Stichting Het Luntersch Buurtbos en particuliere landgoedeigenaren.

 

DIT WIL JE ZIEN OP DE GINKELSE HEIDE

JOUW BEZOEK AAN DE GINKELSE HEIDE

Kom je genieten van de rust, flora en fauna in Ede? Dat wordt een geheid succes! Je vindt de Ginkelse Heide ten oosten van Ede, naast de N224 (Verlengde Arnhemseweg). De heide ligt op fietsafstand van Ede-Centrum.

Bij de schaapskooi Ginkelse Hei aan de Wijde Veldweg is een parkeerplaats. Je bent dan meteen vlak bij het Airborne-monument en familierestaurant Juffrouw Tok (daar kun je ook parkeren). Bij Natuurcentrum Veluwe aan de Groot Ginkelseweg is een andere parkeerplaats. Vanaf hier vertrekken diverse wandeltochten en je kunt er wat drinken.

MEER ACTIVITEITEN IN EDE