Landgoed Hoekelum

Landgoed Hoekelum is een oude buitenplaats met een sfeervol 18e-eeuws huis. Het wordt omringd door een prachtige vijverpartij en bijzondere gebouwen. Hoekelum is een waardevol en prachtig recreatiegebied. Het gebied wordt intensief bezocht door wandelaars, hardlopers, mountainbikers en ruiters.

Op het landgoed staan naaldbomen, loofbomen en statige beukenlanen. Langs de bosranden vind je kamperfoelie, het wilgenroosje en bramen en bij de grotendeels drooggevallen beek groeien tijm, grasklokje en het muizenoortje. Daarnaast komen er veel soorten vleermuizen voor en leven er twee interessante keversoorten, waaronder het blauw vliegend hert. Ook worden er dassen, boommarters en reeën gezien. Het landgoed vormt een belangrijke ecologische verbinding tussen de Veluwe en de Gelderse Vallei.

Op Hoekelum ligt een grote diversiteit aan oude wallen. Ze zijn van waarde, omdat hieraan is te zien hoe het gebied tussen Wageningen en Ede vroeger beheerd en bestuurd werd. Op het terrein kom je bij de verschillende wallen bordjes tegen met meer uitleg.

De oorspronkelijke opzet van het landgoed was strak en formeel. Rond 1900 zijn er ingrijpende veranderingen aangebracht. Zo kwamen er kwamen er vijvers, waterlopen, bruggetjes en een theekoepel. In het bos werden gebogen paden met bomen aangelegd en in de weiden werden groepen bomen geplant. 

Routes bij Landgoed Hoekelum

Boerderij Hoekelum

Op het landgoed vind je meerdere gebouwen. Zoi is er een Koetshuis, dat werd gebruikt als oranjerie. Er is een prieel in chaletstijl. De kaasboerderij stamt uit het begin van de 20e eeuw. Ook vind je er een bakhuis met bijzondere ovale ramen. Daarnaast ligt de woning Kleine Dal, deze diende als boswachterswoning. Er is zelfs een huisje gebouwd voor de kinderen van de bewoners. Op het landgoed kun je bij De Koffiekamer en Boerderij Hoekelum overnachten of wat eten en drinken. 

Lees meer
Mensen op een terras genieten van streekproducten in de gemeente Ede tijdens een fietstocht.

Bereikbaarheid Landgoed Hoekelum

Met de auto
Parkeren kan bij Landgoed Hoekelum aan de Edeseweg 124 in Bennekom of bij de parkeerplaats aan de Horalaan in Ede.

Met het OV
Het is 10 tot 15 minuten lopen van station Ede-Wageningen naar de parkeerplaats Horalaan in Ede en het kasteel Hoekelum. Buslijn 86 naar Wageningen stopt bij de Horalaan en de Hoekelumse Brinkweg.