Natuurgebied De Sysselt

De Sysselt is een uitgestrekt natuurgebied ten oosten van Ede en kenmerkt zich als een gevarieerd landschap. Met een oppervlakte van 350 hectare bestaat dit gebied voornamelijk uit uitgestrekt loof- en naaldbosgebied, maar je vindt er ook heidevelden en oude beplante stuifzanden. 

Ooit maakte de Sysselt deel uit van het zogeheten 'Moftbos', dat behoorde tot de domeinen van de hertogen van Gelre. Omdat De Sysselt al eeuwen wordt gebruikt als productiebos, kreeg het stuifzand de overhand en moest nieuwe beplanting worden geplaatst. Inmiddels is de diversiteit enorm en zijn er 17 vegetatypen vastgesteld.  

Flora en fauna in De Sysselt

De Sysselt is heel veelzijdig, zowel in landschap als in diersoorten. In het gebied kun je zwijnen en edelherten tegenkomen en er is een dassenburcht. Talloze vogelsoorten, de bosuil en vleermuizen voelen zich hier thuis. Ook leven in De Sysselt meer dan 2.000 soorten nachtvlinders, waaronder een paar zeer zeldzame soorten. Er komen bijzondere insectensoorten voor, waaronder een Oost-Europese sprinkhaan en een zeldzame mierensoort. Ook de hazelworm, de gladde slang en de zandhagedis kun je hier vinden.

Het Paradijs
In het midden van de Sysselt ligt Het Paradijs waar 190 jaar oude grove dennen te vinden zijn, met hun mooie kronkelige vormen en lage dikke takken. Bosuilen zitten graag in de oude eiken en beuken.

Routes door De Sysselt

Losloopgebied De Sysselt

In De Sysselt vind je een losloopgebied waar je heerlijk kunt wandelen met de hond. Een deel van de rode paaltjes-route (4,7 km) gaat gedeeltelijke door het losloopgebied op De Sysselt. Het losloopgebied wordt gemarkeerd door groene bordjes.   

Meer losloopgebieden

Bereikbaarheid De Sysselt

Met de auto
Parkeerplaats Nieuwe Kazernelaan

Met het OV
Vanaf station Ede-Wageningen is het 14 minuten lopen naar bovenstaande parkeerplaats.