Wandelen op de Veluwe

Wandelen in de natuur

Wist je dat wandelen in de natuur heel erg gezond is? Uit onderzoek blijkt dat mensen die twee uur per week in de natuur doorbrengen, hun leven een hoger cijfer geven. Wij zetten graag de leukste wandelweetjes en -feitjes voor je op een rij, inclusief de mooiste wandelingen door de natuur. 

Bekijk alle natuurwandelingen

Wandelen in de regen

De herfst is misschien wel het mooiste seizoen om te wandelen, maar we worden in deze periode ook veel getrakteerd op regenbuien. Dit is niet alleen goed voor de natuur, maar wist je dat wandelen in de regen ook heel goed voor je gezondheid is? Margriet geeft je zes redenen waarom wandelen in de regen gezond is:

  1. Een hoge luchtvochtigheid beperkt virusdeeltjes in de lucht. Bovendien is een hoge luchtvochtigheid goed voor je huid! En uit onderzoek blijkt dat regendruppels allerlei schadelijke en verontreinigende stoffen mee naar de grond neemt, waardoor de lucht schoner is.
  2. Door de dalende luchtdruk zit er extra veel zuurstof in de lucht. Dit zorgt ervoor dat je je fris en energiek voelt tijdens een buitenwandeling. 
  3. Het geluid van regen zorgt voor een kalmerende werking. En ook de geur van regen wordt vaak als lekker en kalmerend ervaren.
  4. Als je beweegt op een regenachtige dag, verbrand je sneller calorieën dan wanneer het droog is.
  5. Doordat veel mensen liever binnen zitten op een regenachtige dag, heb je vaak het rijk voor jezelf! Zo zie je de natuur eens op een andere manier.
  6. Je leert anders denken: door vrijwillig in de regen te gaan wandelen, leer je de situatie accepteren zoals hij is. Onze hersenen zijn geneigd om dingen als 'oneerlijk' te ervaren, en deze negatieve denkpatronen zorgen voor een slecht humeur. Door dus op eigen initiatief in de regen te wandelen, ervaar je dit niet meer als negatief.

Hoge Veluwe wandelingen

Middelpunt van Nederland

Op de Goudsberg in Lunteren, midden op de Veluwe, vind je het Middelpunt van Nederland. Hier zijn diverse wandelroutes uitgezet voor jong én oud. 

Bekijk de wandelroutes

Struinroutes en zwerfwandelingen