Burlende herten in Ede

Het burlen van herten is een waar spektakel in september en oktober. Voor liefhebbers van wild en natuur en voor fotografen is dit jaarlijks een bijzonder moment. De herten proberen indruk te maken op de vrouwen en dat gaat gepaard met veel vertoon en geluid. Het burlen van de mannetjesherten galmt door de bossen en om het bezit van hinden kan soms fel gevochten worden. Verschillende natuurgebieden in Ede bieden een prachtig decor voor dit schouwspel. 

Wat is de bronst?

De bronst vindt plaats aan het einde van de zomer. Het edelhert gaat op zoek naar een partner. Dit is de paartijd, die ook wel bronst wordt genoemd. De mannetjes laten in deze periode hun lokroep horen, het burlen, en strijden op vele manieren om de vrouwtjes. Het lichamelijk imponeren en de bronstroep vormen een indrukwekkend tafereel. 

Het burlen van de mannetjesherten galmt door de bossen en om het bezit van hinden kan soms fel gevochten worden.

Wildcam Hoge Veluwe

Kijk mee via de livecamera van Het Nationale Park de Hoge Veluwe. Wie weet zijn er burlende herten in beeld of misschien is er nog wel ander wild te spotten?

Wildcam
  • Wildcam

Burlende herten in het Deelerwoud

In het Deelerwoud vind je uitgestrekte bossen en eindeloze heidevelden in een glooiend landschap. Het is een mooi wandelgebied en vaak is het er lekker rustig. En dat is een goed teken, want de kans op het spotten van dam- en edelherten is daardoor meteen een stuk groter. 

Let op: tijdens de bronst van de edelherten zijn enkele bos- en heidepaden in het Deelerwoud beperkt toegankelijk. 

Op bronsttocht met vlogger Youri

Vlogger Youri Jongkoen gaat samen met boswachter Victor Nuijten van de Gemeente Ede op zoek naar burlende herten. In deze vlog laat hij de edelherten-bronst zien, maar geeft hij ook nuttige tips om zelf van dit spektakel te genieten...

Vlog Youri bronsttocht
  • Vlog Youri bronsttocht

Boek een bronstexcursie