Heide in bloei in Ede

Wat is er in Ede te doen als de heide in bloei staat?

Veel mensen genieten nog een beetje extra van de natuur als de heide in bloei staat. Het maakt een wandeling of fietstocht nóg aantrekkelijker met al die paarse velden. Tijdens de maanden dat de heide in Ede bloeit, staan diverse evenementen op het programma: 

Wat is heide?

Heide is een verzamelnaam voor verschillende soorten struiken uit de heifamilie. In Ede vinden we naast struikheide en dopheide ook de zeldzamere kraaiheide en lavendelheide. 

Struikheide 
De struikheide groeit graag op droge, zandige bodems. De plant kan tegen grote droogte, maar houdt niet van schaduw. De bloesem bloeit van half juli tot half september en is licht- tot donkerpaars.

Dopheide
In de natte heidegebieden (o.a. het Deelense Veld) komt vooral de dopheide voor. Deze heidesoort bloeit al in juni en heeft bolvormige lilakleurige bloemen. 

Bezoek de website van het Nationale Park de Hoge Veluwe voor meer informatie over heide.

Hier maak je de mooiste heidewandelingen in Ede:

  • Deelerveld 
  • Planken Wambuis 
  • Ginkelse heide 
  • Het Nationale Park de Hoge Veluwe 
Natuurgebieden in Ede

Heide fotograferen?

De heide is het hele jaar mooi om te fotograferen.
Met deze tips behaal je het mooiste resultaat:

  • Bedenk vooraf wat je graag wilt fotograferen. Ga je voor een detail of een landschapsfoto tijdens bijvoorbeeld zonsondergang? Op pad met een plan, zorgt voor het mooiste resultaat. 
  • Staat de heide in bloei? Ga dan niet midden op de dag. Het licht is dan te fel voor een mooie foto van de paarse bloemetjes. Ga liever wat eerder in de ochtend of later op de middag, dan is het licht zachter, wat zorgt voor een mooie sfeer.
  • Wees voorzichtig met de heideplanten. Zorg dat je niet op de planten gaat staan. 
  • Heb je een mooie foto gemaakt? Deel je foto's via Instagram van Bezoek Ede met #mooiede en wie weet delen we jouw foto! 

Paarse heide in bloei

Vlogger Youri Jongkoen: "De heide is onlosmakelijk verbonden met Ede; vanuit de historie met de luchtlandingen, de plek waar de boeren vroeger de schapen lieten grazen en natuurlijk ook de Heideweek. In en rond Ede vind je vooral de struikheide die zorgt dat de omgeving prachtig paars kleurt tijdens de bloei van de heide."

Heide in bloei - Vlogger Youri Jongkoen
  • Heide in bloei - Vlogger Youri Jongkoen