Open Monumentendag

Tijdens Open Monumentendag op 10 en 11 september openen vele monumenten hun deuren voor het publiek. Deze zijn die dagen gratis te bezoeken. Op deze pagina vind je een overzicht van activiteiten en monumenten in de gemeente Ede waar je naartoe kunt. 

Ede heeft maar liefst 350 gemeentelijke monumenten en 224 Rijksmonumenten. Het landelijke thema van Open Monumentendag 'Duurzaamheid duurt het langst' past perfect bij de monumenten in Ede. De gemeente is namelijk bezig met het op duurzame wijze herbestemmen van gebouwen. Een mooi voorbeeld hiervan is het terrein van de voormalige kunstzijdefabriek ENKA, die dit jaar precies 100 jaar geleden werd opgericht. De Westhal (De Fietser) op dit terrein is het grootste energieleverende rijksmonument (9000 m2) van Nederland.

Landelijke opening Open Monumentendag

Het startsein van de VriendenLoterij Open Monumentendag 2022 wordt dit jaar gegeven in Ede, op donderdag 8 september. De opening is ook via een livestream te volgen vanaf 19.15 uur op www.openmonumentendag.nl.

In het weekend van 10 en 11 september 2022 openen duizenden monumenten gratis hun deuren voor het publiek. De organisatie ligt in handen van Stichting Nederland Monumentenland en 300 lokale comités, die hiermee een zo breed mogelijk publiek kennis laten maken met het bijzondere Nederlands cultureel erfgoed.

Meer informatie