Open Monumentendag

Tijdens Open Monumentendag op 9 september openen vele monumenten hun deuren voor het publiek. Deze zijn die dag gratis te bezoeken. Op deze pagina vind je een overzicht van activiteiten en monumenten in de gemeente Ede waar je naartoe kunt. 

Ede heeft maar liefst 350 gemeentelijke monumenten en 224 Rijksmonumenten. Het landelijke thema van Open Monumentendag 'Levend Erfgoed' past perfect bij de monumenten in Ede. Een mooi voorbeeld hiervan is het terrein van de voormalige kunstzijdefabriek ENKA, Het kazerneterrein, de molens en kerken. Tijdens Monumentendag zijn deze locaties geopend, maar er worden ook lezingen en wandelingen georganiseerd.  

Bekijk de locaties op de kaart

Wat is er nog meer te doen?

TIP: Bezoek de Uitmarkt

Op 9 september vindt ook de Uitmarkt Ede plaats. Kom kennis maken met de kunst en cultuur die Ede te bieden heeft. Tijdens de Uitmarkt wordt het nieuwe culturele seizoen geopend. Op verschillende plekken en podia in Ede Centrum ontdek je optredens, muziek, theater en meer. Toegang is gratis. 

Bekijk het programma

Proef de Veluwe

Ede ligt in het hart van de Foodvalley: dé regio waar dagelijks hard wordt gewerkt aan onze voedselvoorziening. Niet alleen voor vandaag, maar vooral ook voor in de toekomst. Regionale bedrijven, kennisinstellingen en overheden werken nauw samen en lopen in deze regio voorop in het ontwikkelen van gezonde voeding en duurzame productietechnieken. 

Wil je de smaak van Ede zelf proeven? Dat kan bij talloze initiatieven waar échte streekproducten worden gemaakt en verkocht. Bij verschillende boerderijen en plattelandswinkels koop je eerlijke producten, rechtstreeks bij de boer of kweker. Dit zijn producten uit de regio van biologische en traditionele teelt die met aandacht voor mens, dier en milieu tot stand zijn gekomen. En dat proef je terug. 

Lees meer