Eerlijk eten uit de streek

 De zoektocht naar een duurzame manier om voedsel te produceren vraagt om een nieuwe manier van samenleven en samenwerken tussen boer en consument. Wij gaan de uitdaging aan om te eten uit de streek. Lekker, gezond en duurzaam met een eerlijke prijs voor de producent. Op deze pagina vind je meer over de 40 dagen challenge, deelnemende streekproducenten, activiteiten en evenementen.

40 Dagen Challenge

40 Dagen Eten uit de Streek gaat van start! Van zaterdag 3 oktober t/m 12 november 2020 eten we 40 dagen lang uit onze eigen omgeving. Dit doen we door middel van een streekbox met verse en duurzame producten direct van de boer.

Aanmelden voor de 40 dagen challenge is niet meer mogelijk. Heb je interesse in een eventueel vervolg? Stuur je naam, e-mailadres en telefoonnummer naar info@40dagenetenuitdestreek.nl

Streekproducenten

Maak kennis met de streekproducten. Zij produceren naast zuivel, ook fruit, vlees, eieren en groenten. Eerlijk voedsel en dat proef je! De komende periode vertellen wij hier meer over de producenten die 40 Dagen Eten uit de Streek ondersteunen en hiermee meewerken aan een duurzame voedselvoorziening in de regio.

Meer over producenten

Productie versus consumptie

We consumeren met zijn allen een behoorlijke hoeveelheid eieren, (geiten)melk en producten hiervan zoals yoghurt, karnemelk, kaas en boter. Door die productie worden er ook mannelijke dieren geboren. Bijvoorbeeld haantjes, die regelmatig als dierentuinvoer worden gebruikt of geitenbokjes die vaak al jong geslacht worden en waarvan het vlees naar Zuid-Europa wordt geëxporteerd. Onze producenten houden ook deze mannetjes op een diervriendelijke manier en zorgen ervoor dat vervolgens het dier zoveel mogelijk benut wordt.

Meer over restproducten

De streekbox - Hoe werkt het?

Aanmelden voor de 40 Dagen Challenge is NIET MEER MOGELIJK.

40 dagen lang stellen wij met uiterste zorgvuldigheid een wekelijkse box met eerlijke producten samen. Van deze producten kun je 5 warme maaltijden per week bereiden, waarvan voor 3 maaltijden een recept wordt ingesloten. Verder wordt de box aangevuld met verse zuivelproducten, brood en beleg. Onze streekbox kent twee varianten. De volledig vegetarische box en de flex-box. Door voor de vegetarische box te kiezen worden de kosten voor het ontbrekende vlees gecompenseerd door meer aanvullende inhoud in de box. Dieetwensen doorgeven is mogelijk en daar houden we zoveel mogelijk rekening mee. 

In de box vind je 3 recepten voor een avondmaaltijd. Wij stimuleren het delen van andere recepten en ideeën op onze Facebook-pagina.

De kosten voor deelname zijn €37,50 per persoon per week. Voor kinderen jonger dan 6 zijn de kosten €18,75 per week. Deelname is alleen mogelijk voor de gehele periode van 3 oktober 2020 tot 12 november 2020. Het is wel mogelijk 1 of 2 weken te pauzeren. Alle deelnemers krijgen persoonlijk bericht over betalingen.

Elke zaterdagochtend kun je jouw eigen streekbox afhalen bij een producent in de regio. Is het echt niet mogelijk te komen afhalen maar wil je wel meedoen? Neem dan contact met ons op en we zoeken samen naar een oplossing!

Recepten uit de streekbox

Elke week ontvang je een streekbox vol lokale producten. Om je op weg te helpen met de bereiding van de inhoud, hebben we een aantal lekkere recepten voor je opgesteld. Hier vind je per week de recepten terug.

Bekijk de recepten

Evenementen & Afhaalmomenten

Tijdens de 40 Dagen periode zijn er rondleidingen op de afhaallocaties voor iedereen die meer te weten wil komen over eerlijk eten uit de streek. Uiteraard is er ook een feestelijke opening én afsluiting van de 40 Dagen periode bij een van de deelnemende producenten. Bekijk hieronder waar de boxen opgehaald kunnen worden of volg ons op Facebook voor de laatste updates.

Initiatief 40 Dagen Eten uit de Streek

Het initiatief 40 Dagen Eten uit de Streek is ontstaan bij consumenten en producten gezamenlijk. Zij zagen dat het belangrijk is om producent en consument dichter bij elkaar te brengen, juist nu. Schaarste van voedsel en de verdeling van voedsel over de wereld is een probleem van grote omvang. Nederland en onze regio (regio Foodvalley) speelt hierin al jaren een grote rol. Wij beginnen met een regionale aanpak van deze uitdaging: 40 Dagen Eten uit de Streek. Wil je meer weten over onze visie op de voedselproblematiek in de wereld en onze missie daarin?

Achtergronden en initiatiefnemers