Eerlijk eten uit de streek

 De zoektocht naar een duurzame manier om voedsel te produceren vraagt om een nieuwe manier van samenleven en samenwerken tussen boer en consument. Wij gaan de uitdaging aan om te eten uit de streek. Lekker, gezond en duurzaam met een eerlijke prijs voor de producent. Op deze pagina vind je meer over de 40 dagen challenge, deelnemende streekproducenten, recepten en informatie over producten en de korte keten.

Vervolg 40 Dagen Eten uit de Streek

De eerste editie van 40 Dagen Eten uit de Streek is afgelopen! Van zaterdag 3 oktober t/m 12 november 2020 hebben we 40 dagen lang uit onze eigen omgeving gegeten. Dit deden we door middel van een streekbox met verse en duurzame producten direct van de boer.

Vanwege het succes van deze eerste 40-Dagen challenge zijn we aan het kijken naar een vervolg. Heb je interesse? Stuur je naam, e-mailadres en telefoonnummer naar info@40dagenetenuitdestreek.nl

Ervaringen van deelnemers en producenten

De zoektocht naar een duurzame manier om voedsel te produceren, vraagt om een nieuwe manier van samenleven en samenwerken tussen boer en consument. Wij zijn de uitdaging aangegaan om te eten uit de streek. Lekker, gezond en duurzaam met een eerlijke prijs voor de producent.

Lees de resultaten van de enquête
40 Dagen eten uit de streek
  • 40 Dagen eten uit de streek

Streekproducenten

Maak kennis met de streekproducten. Zij produceren naast zuivel, ook fruit, vlees, eieren en groenten. Eerlijk voedsel en dat proef je! De komende periode vertellen wij hier meer over de producenten die 40 Dagen Eten uit de Streek ondersteunen en hiermee meewerken aan een duurzame voedselvoorziening in de regio.

Meer over producenten

Productie versus consumptie

We consumeren met zijn allen een behoorlijke hoeveelheid eieren, (geiten)melk en producten hiervan zoals yoghurt, karnemelk, kaas en boter. Door die productie worden er ook mannelijke dieren geboren. Bijvoorbeeld haantjes, die regelmatig als dierentuinvoer worden gebruikt of geitenbokjes die vaak al jong geslacht worden en waarvan het vlees naar Zuid-Europa wordt geëxporteerd. Onze producenten houden ook deze mannetjes op een diervriendelijke manier en zorgen ervoor dat vervolgens het dier zoveel mogelijk benut wordt.

Meer over restproducten
40 Dagen Eten uit de Streek

40 Dagen Eten uit de Streek

Fleur Bartels, één van de deelnemers en tevens lid van de klankbordgroep consumenten, heeft met beelden van Peter Verburgh en Marlies Knol een mooi filmpje gemaakt over de organisatie van 40 Dagen Eten uit de Streek.

Het laat het proces achter onze streekboxen zien. Van de bestel- en paklijsten, het inpakken van de niet gekoelde en diepgevroren producten, de aanvoer van deze kratten en de gekoelde en diepgevroren producten op de uitgiftelocatie, de registratie van kratten en statiegeldflessen, het samenstellen en afhalen van de boxen.

Bekijk het filmpje op YouTube
40 Dagen Eten uit de Streek
  • 40 Dagen Eten uit de Streek

Kerstdiner uit de streek

In navolging op het succes van de 40 dagen challenge zijn in 2020 ook kerstgerechten aangeboden. Samengesteld met heerlijke producten uit de streek. De producenten in de Gelderse Vallei hebben zo veel mooie producten te bieden: reden genoeg om kerstmenu’s uit de streek aan te bieden.

Vegetariërs en vleesliefhebbers konden kiezen uit diverse voorgerechten, hoofdgerechten en toetjes, voor kerstmaaltijd van 3 tot 6 gangen. Ook konden er losse producten worden besteld, zoals wijnen, bier, sappen en diverse lekkernijen, die het diner extra feestelijk maakten.

Meer over Eerlijk Eten uit de Streek

Recepten uit de streekbox

Elke week ontvingen de deelnemers een streekbox vol lokale producten. Daar hoorden natuurlijk ook lekkere recepten bij. Kijk hier welke recepten we voor de deelnemers hebben samengesteld per week. 

Bekijk de recepten
Microgreens en cressen

Ook de smaak van Ede proeven?

Streekproducten in Ede

Dat kan bij talloze initiatieven waar échte streekproducten van Ede worden gemaakt en verkocht. Bij verschillende boerderijen en plattelandswinkels koop je eerlijke producten, rechtstreeks bij de boer of kweker. Dit zijn producten uit de regio van biologische en traditionele teelt die met aandacht voor mens, dier en milieu tot stand zijn gekomen. En dat proef je terug.

Adressen en meer...
Food in Ede Eetvallei