1944: Luchtaanval op Wekerom

Op donderdag 23 november 1944 wordt er ‘s avonds boven de gebouwen van de Coöperatie vanuit vliegtuigen een groot aantal lichtfakkels uitgeworpen. Is dit de voorbode van een bombardement? Gelukkig gebeurt er die avond niets…

Die zaterdag 25 november staat een groep Duitse officieren voor de deur bij de woning van de familie L. Lenderink aan de Lage Valkseweg. Lenderink is de zaakvoerder van de Coöperatieve Aankoopvereniging Harskamp e.o. te Wekerom.

De Duitsers bevelen dat de voorkamer van de woning ontruimd moet worden. Er moet een tafel met stoelen worden neergezet en de kamer moet verwarmd zijn. De volgende dag zal rond 10 uur ‘s morgens een stafbespreking met hoge Duitse officieren plaatsvinden. Als de Duitsers vertrekken, brengen ze met krijt markeringstekens aan op de muur van de woning.

Ook de heer A. Pluim, eigenaar van het vlakbij gelegen hotel De Viersprong, wordt opgedragen zeven kamers en de zaal van het café beschikbaar te stellen.

Die zondag is er geen stafbespreking geweest. Wel verschijnen er rond 10 uur ‘s morgens 44 Typhoons van de Britse Royal Air Force. Zij nemen de woning van Lenderink, de gebouwen van de Coöperatie en het hotel De Viersprong zwaar onder vuur.

Er volgen in totaal vier aanvalsgolven met tussenpozen van ongeveer 15 minuten. De panden worden bestookt met raketten en fosforgranaten. De schade is enorm! De woning van de zaakvoerder, de gebouwen van de Coöperatie en het hotel met winkel en woning van Pluim worden totaal verwoest. Ook huizen in de nabije omgeving lopen veel schade op.

Later blijkt dat er drie personen zijn omgekomen, twee mannen en een vrouw. De naam van de vrouw is nooit achterhaald. Onder de ernstig gewonden bevinden zich o.a. de plaatselijke politieagent H. Peters van Nijenhof, smid E.J. Elbertsen en Dr. Folkema Blau. Er is ook nog een aantal lichtgewonden.

Wil je dit verhaal beleven op zijn oorspronkelijke locatie? Bezoek dan het informatiepaneel in Wekerom, bij noordoost hoek rotonde.