Dropzone Ede

Landmark 'Vensters op het verleden' op de Ginkelse Heide
Afstand:
8.0 km
Duur:

Route info

Download GPX

Neem alvast een kijkje

Deze route voert langs monumenten ter nagedachtenis aan, en informatiepanelen met verhalen over gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog op en rondom de Ginkelse Heide. Belangrijke gebeurtenissen zijn onder andere de luchtlandingen tijdens operatie Market Garden en operatie Pegasus.

Een van de meest spectaculaire acties tijdens Operatie Market Garden waren de luchtlandingen in september 1944. Tweeduizend parachutisten landden op de Ginkelse Heide bij Ede. Dit was het begin van de bevrijding van Nederland. De impact van deze operatie is nog steeds zichtbaar in Ede.

Bij het startpunt van deze route staat het landmark ‘Vensters op het Verleden’, een kunstwerk dat een indruk geeft van de Airborne luchtlandingen op 18 september 1944. Op de voet van het kunstwerk staat informatie over de Slag om Arnhem.

De wandeling voert daarna over goed begaanbare paden door een natuurgebied dat in alle jaargetijden prachtig is. Bos en heide zijn in alle facetten te bewonderen. Met geluk zie je een schaapskudde. Ruim zeker tijd in voor een bezoek aan de Heidebloemplas bij informatiepaneel 2. Deze is te bereiken via een vlonder. Het gebied rondom de schaapskooi was oorspronkelijk landbouwgrond. Schuin achter de schaapskooi zijn hiervan nog een stuk grasland en de houtwal met eikenbomen te zien. Door overbeweiding werd het stuifzand, dat later door de aanleg van singels en aanplant van bos is bedwongen.

Meer Airborne wandelroutes

Wil je graag meer wandelroutes ontdekken in de Airborne Regio in het thema van Operatie Market Garden? Bekijk dan de andere wandelroutes in de Airborne Region!

Dit ga je zien

Startpunt: Wijde Veldweg
6718 SM Ede
1

Landmark: Vensters op het verleden

Landmark Ginkelse Heide
6718 SM Ede
Landmark: Vensters op het verleden Het Landmark ‘Vensters op het verleden’ houdt de herinnering aan Operatie Market Garden levend.
2

Luisterplek: Slag om de Ginkelse Heide

Ginkelse Heide (Verlengde Arnhemseweg)
Ede
Luisterplek: Slag om de Ginkelse Heide
3

Ginkelse Heide & schaapskooien

Verlengde Arnhemseweg
6718 SM Ede
Ginkelse Heide & schaapskooien
4

Airborne-monument op de Ginkelse Heide

Verlengde Arnhemseweg 101
6718 SM Ede
Airborne-monument op de Ginkelse Heide Het monument met para`s op de achtergrond
5

Restaurant Bloem

Verlengde Arnhemseweg 99
6718 SM Ede
Restaurant Bloem
6

Herberg Zuid-Ginkel en de drie gesneuvelde huzaren

Rijksweg 24
Ede
Herberg Zuid-Ginkel en de drie gesneuvelde huzaren Herberg De Zuid-Ginkel langs de Rijksweg 24 (nu N224), gezien in westelijke richting.
7

Operatie Pegasus II

Heidebloemallee
Ede
Operatie Pegasus II Voorbeeld van een kippenschuur in Meulunteren. In dergelijke schuren verzamelen de deelnemers aan Operatie Pegasus II zich.
8

Ede - The incredible patrol

Verlengde Arnhemseweg 107
6718SM Ede
Ede - The incredible patrol
9

Werkkamp ’t Wijde Veld

GInkelse Heide
Werkkamp ’t Wijde Veld Jeugdwerkkamp ’t Wijde Veld
Eindpunt: Wijde Veldweg
6718 SM Ede