Kazerneterrein

Het kazerneterrein in Ede is een unieke plek met een verzameling kazernegebouwen. Hier liggen maar liefst zeven kazernes op een rij. De in totaal 32 bijzondere en monumentale gebouwen laten meer dan honderd jaar militaire geschiedenis zien. Op het voormalige kazerneterreinen is een nieuwe woonwijk ontstaan. Hier vind je talloze trendy initiatieven en dit is ook dé plek waar het World Food Center is gevestigd. 

Monumenten op het Kazerneterrein

Platform Militaire Historie

Het Platform Militaire Historie Ede is gehuisvest in de voormalige hoefsmederij op de Arthur Koolkazerne. In dit militair-historisch informatiepunt wordt aan de hand van twee hoofdthema's, 'Het Garnizoen Ede' en 'Ede tijdens WO2', de militaire geschiedenis van Ede gepresenteerd.

Zien & doen op het Kazerneterrein

Geschiedenis kazerneterrein

In 1904 werden aan de Stationsweg in Ede de eerste kazernes gebouwd: de Maurits- en Johan Willem Frisokazerne. Andere kazernes waren de Simon Stevin- en de Elias Beeckmankazerne aan de Arnhemseweg en de Nieuwe Kazernelaan. Op de kazerneterreinen in Ede hebben meer dan honderd jaar vele militairen gewoond en gewerkt. De kazernes lagen aan de rand van Ede, tegen het bos en de heide. De militairen konden zo snel hun oefenterrein bereiken. Eind 2010 kwam er een einde aan de militaire aanwezigheid in Ede.

Meer over militaire historie

Wat is het Kazerne terrein?

Samen met het ENKA-terrein vallen de kazernes onder het plan Veluwse Poort. Het totale gebied van dit plan beslaat 200 hectare, in het gebied van de kazerneterreinen worden 1750 woningen gerealiseerd.