Natuurgebied Wekeromse Zand

Het Wekeromse Zand is een natuurgebied van ruim 500 hectare ten zuidwesten van Wekerom. Het Wekeromse Zand bestaat uit bos, heide en bouwland én een uniek stuifzandgebied. Dat is bijzonder, want actief stuivend zand komt in Noord-West Europa bijna niet meer voor. Dit maakt het Wekeromse Zand aardkundig, ecologisch en cultuurhistorisch zeer waardevol. Dat niet alleen, het is ook een veelzijdig gebied voor recreatie. 

 

Wild & Wandelen Wekeromse Zand

Naast het stuivende zand, is er ook veel bos en heide. Door het gebied lopen gemarkeerde wandelroutes. Deze zijn op eigen gelegenheid te lopen of onder leiding van een boswachter of gids. Houd tijdens het wandelen de natuur goed in de gaten. Het gebied staat bekend om de moeflons die hier vrij rondlopen. En er is meer... vanaf de wildobservatiepost zijn reeën, herten, vossen, zwijnen en dassen te spotten.

Vlogger Youri wandelt bij het Wekeromse Zand

De Edese vlogger Youri Jongkoen neemt bezoekers de komende maanden mee de natuur in. Gewapend met een camera gaat hij op zoek naar gave beesten en verkent hij mooie routes. In zijn eerste vlog neemt hij de kijker mee naar het Wekeromse Zand en De Valouwe.

Wekeromse Zand & De Valouwe - vlog van Youri Jongkoen
 • Wekeromse Zand & De Valouwe - vlog van Youri Jongkoen

Bezienswaardigheden & activiteiten

 • Uitkijktoren Wekerom

  Vlakbij het Wekeromse Zand vind je een bijzondere uitkijktoren, precies tussen de Hoge Veluwe en Ede in. Vanaf de uitkijktoren kun je genieten van een uniek uitzicht over de Veluwe en Gelderse Vallei. 

  Uitkijktoren Wekerom
 • Paardrijden Wekeromse Zand

  Het gebied is goed toegankelijk voor ruiters, maar alleen op daarvoor bestemde en gemarkeerde ruiterpaden. 

  Paardrijden Wekeromse Zand
 • Als de heide bloeit...

  Vanaf half augustus kleurt de heide paars en dat is een mooi gezicht in het zandkleurige landschap. De heide bloeit vooral aan de kant van de Vijfsprongweg. 

  Als de heide bloeit... Bezoek Ede in de zomer

Celtic Fields

Benieuwd hoe hier 3.000 jaar geleden werd geleefd? Bezoek dan de Celtic Fields en de IJzertijdboerderij (een spieker). 

Meer info
Celtic Fields - Bezoek Ede
 • Celtic Fields - Bezoek Ede

Wandelroutes Wekeromse Zand

Slapen bij het Wekeromse Zand