Natuurgebied Planken Wambuis

Bos, heide, stuifzand, grasland: je vindt het allemaal in het uitgestrekte natuurgebied Planken Wambuis bij Ede. Hier kun je heerlijk lang fietsen of wandelen. En dikke kans dat je onderweg een wild dier tegenkomt.

Natuurgebied Planken Wambuis ligt in de gemeente Ede, naast de Ginkelse Heide en Nationaal Park De Hoge Veluwe. Het is een afwisselend gebied met uitgestrekte bossen, glooiende heidevelden en indrukwekkende zandvlaktes. Deze parel is ieder seizoen een feest voor je zintuigen. Dat vinden ook de vele edelherten, wilde zwijnen, pony’s en Spaanse Sayaguesa-runderen op Planken Wambuis.

WILD SPOTTEN IN PLANKEN WAMBUIS

Zo’n 700 hectare van Planken Wambuis is een rustgebied voor wilde dieren. Denk aan zwijnen, Spaanse runderen, pony’s en reeën. Wil jij ze spotten? Vlakbij vakantiehuis Boerderij Nieuw Reemst staat een houten wildkijkscherm met kijkgaten. Zo kun je ongezien wilde dieren bekijken. Of rust er even uit op een bankje. Overdag is het wildkijkscherm gratis te bezoeken.

Hier kun je nog meer wild spotten

HEIDE PLANKEN WAMBUIS IN BLOEI

De allermooiste tijd om de heide van Planken Wambuis te bewonderen? Dat is rond het einde van de zomer. Dan staat de heide in bloei en kleuren de velden paars, net zoals op de Ginkelse Heide. Ook de graasweides en akkers bij Oud Reemst zijn ‘s zomers een bloemenzee vol bloeiende kruiden. Hier komen heel veel vlinders op af!

Nog meer heide in bloei

Uitzicht over het natuurgebied

Voor een prachtig uitzicht over het open landschap van Planken Wambuis ga je naar een van de uitkijkpunten. Kies voor Valenberg, De Mossel, Oud Reemst of Nieuw Reemst en geniet! Als je in de schemering komt, heb je veel kans om wilde dieren te zien

GESCHIEDENIS VAN PLANKEN WAMBUIS

Het natuurgebied Planken Wambuis was eeuwenlang onderdeel van het landgoed bij kasteel Rosendael. De rijen beuken, houtwallen en greppels in het gebied zijn van die tijd. Toen heette Planken Wambuis nog Reemsterveld. Maar in 1782 werd er een plattelandsherberg gebouwd met de naam Planken Wambuis. Later ging het hele natuurgebied zo heten. Op de plek van die oude herberg vind je nu het restaurant Planken Wambuis.

Bekijk deze locatie

Overnachten in Planken Wambuis

Word je net als wij verliefd op Planken Wambuis en wil je wat langer blijven? Dat kan! Je kunt overnachten tussen het bos, de heide en het stuifzand. Bijvoorbeeld in vakantiehuis Boerderij Nieuw Reemst. Of kies voor EuroParcs De Wije Werelt, een luxe gezinsresort grenzend aan Planken Wambuis en Nationaal Park De Hoge Veluwe.

TE ONTDEKKEN IN PLANKEN WAMBUIS

JOUW BEZOEK AAN PLANKEN WAMBUIS

Planken Wambuis ligt naast Ede en Otterlo, tussen de N224 en de N310. Dit is vlakbij de Ginkelse Heide. Er zijn meerdere parkeerplaatsen in de buurt. Bijvoorbeeld parkeerplaats Planken Wambuisweg 1A of parkeerplaats Oud Reemst aan de Harderwijkerweg 1A.

Wil je wat eten of drinken op Planken Wambuis? Schuif aan bij Restaurant Planken Wambuis of Boerderij Mossel.

MEER NATUURACTIVITEITEN IN EDE