Wild en wandelen in Ede

Met een oppervlakte van maar liefst 32.000 hectare en de meest diverse natuurgebieden van Nederland, is het goed wandelen en wild spotten in Ede. Wandel over heide, zandverstuivingen, grasvlakten en door het bos. Ga op pad met een route of gids en verken Ede met een Klompenpad, Historische wandelroute, wildexcursie of wandelroute.

Spot the Big Five

De herfst is het perfecte moment om de Gelderse Big Five te spotten. Ga met de boswachter op pad en op zoek naar edelherten, reeën, zwijnen, vossen en de das. De bronsttijd in september is spectaculair en het burlen van de mannetjes is zeker een aanrader om mee te maken. Tijdens de bronsttijd worden speciale excursies georganiseerd. Wandel ook eens naar een wildobservatiepost, want de kans dat je hier wild spot is erg groot. Het zijn prachtige plekken midden in de natuur waar je even kunt uitrusten en volop kunt genieten.

Het Nationale Park de Hoge Veluwe - kinderactiviteiten in Ede - BezoekEde

Wandelen op de Hoge Veluwe 
Wandelen in het Nationale Park de Hoge Veluwe kan op veel manieren. Je kunt kiezen voor een eigen route, een uitgestippelde route volgen via paaltjes en symbolen of je kunt deelnemen aan lange-afstandsroutes en themawandelingen.

Natuurcentrum Veluwe
Het Natuurcentrum Veluwe aan de Ederheide is een mooi startpunt voor excursies en wandelingen in de natuur. De stichting organiseert het hele jaar wandelactiviteiten, waaronder snertwandelingen, op zoek naar wild, speuren naar sporen, vroege vogels wandeling, wandelen tussen bos en heide, vleermuistochten en paddenstoelenwandelingen. 

Wildwandelingen in Ede

Ongehinderd genieten in Ede

De Veluwe bestaat grotendeels uit zandgronden en heidevelden. Dit maakt dit gebied op sommige plekken minder toegankelijk. De gemeente Ede heeft daarom een aantal verharde wandelroutes aangelegd. Deze paden zijn verhard met granietgruis, een natuurproduct dat niet schadelijk is voor de bossen en prettig begaanbaar is voor rolstoelen en scootmobielen.

Lees meer

Wildobservatieplaatsen op de Veluwe 
De Veluwe telt 52 wildobservatieplaatsen. Daarvan liggen er vele in Ede. Sommige locaties zijn gemakkelijk te vinden, maar er zijn er ook die minder bekend of onopvallend zijn. Een overzicht van de wildspotplaatsen in Ede is hier te vinden.

Op pad met de boswachter!

Een goede manier om wild te spotten in Ede? Ga op pad met de boswachter naar de Wildkansel. Hier heb je een prachtig uitzicht op een veld en bos. Grote kans dat je daar een roedel herten ziet grazen en dat de moederzwijnen met frislingen voorbij dartelen.

Lees meer...

Historische landschappen 
Ede neemt een bijzondere plaats in als het gaat om militaire historie. Van de kazernes, locaties uit de 1e wereldoorlog en uiteraard de 2e wereldoorlog met de luchtlandingen op de Ginkelse Heide.  Wandel door het landschap en ontdek de bijzondere geschiedenis.

Elf klompenpaden!
Klompenpaden staan garant voor de mooiste wandelingen op de Veluwe. Wandelend over landgoederen, herstelde historische paden en dwars door boerenland is er genoeg te ontdekken en beleven. Geniet tijdens een klompenpaden-wandeling van rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur.

Tips bij Wild spotten

  1. Ga niet in grote groepen en beweeg zo min mogelijk.
  2. Draag kleding in natuurlijke kleuren, bijvoorbeeld groen, zwart en bruin in een bosgebied.
  3. Gebruik geen parfum en geparfumeerde deodorant. Dieren ruiken dit en blijven daarom op afstand.
  4. Houd rekening met de wind. Wanneer deze van voren komt, ruiken de dieren de aanwezigheid van mensen niet. 
  5. Geef wild geen voedsel. Door het voeren worden de dieren van hun natuurlijke schuwheid beroofd.
  6. Een verrekijker maakt het wild bekijken gemakkelijker. Let wel op dat het zonlicht niet weerkaatst in de lenzen van de verrekijker.
  7. Zet een pet op om het hoofd te bedekken.
  8. Let op de regels en informatieborden bij betreding van wildobservatieplaatsen en rustgebieden.

Herfstwandelen in Ede

De herfstmaanden maken het landschap van Ede nóg mooier. De bomen veranderen van kleur en geven het landschap een gouden gloed. De temperatuur is aangenaam, paddestoelen schieten uit de grond en wild laat uitbundig van zich horen.

Wild op het menu

Goud gekleurde bossen, eindeloze herfstwandelingen, een knapperend vuurtje en een heerlijke stoofpot of wildbraad… Het najaar is de tijd van wildgerechten. Bij veel restaurants staat in deze periode een ruime keuze aan wild op de kaart, ook worden meerdere wild fairs gehouden.

Onze tips voor wild eten in Ede