Top 10 attracties in Ede

Waar moet je zijn in Ede? Met deze top 10 attracties in Ede kun je alle kanten op!

Wild spotten in Ede

Op zoek naar de Gelderse Big Five? Ga met de boswachter op pad en op zoek naar edelherten, reeën, zwijnen, vossen en moeflons. De bronsttijd in september is spectaculair en het burlen van de mannetjes is zeker een aanrader om mee te maken. Tijdens de bronsttijd worden diverse speciale excursies georganiseerd. Wandel ook eens naar een wildobservatiepost, want de kans dat je hier wild spot is erg groot. Het zijn prachtige plekken midden in de natuur waar je even kunt uitrusten en volop kunt genieten.

Waar moet je zijn?

Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is een wereldberoemd natuurpark met ruim 5.400 hectare bos, heidevelden, grasvlakten en zandverstuivingen. In het Park leven onder andere edelherten, reeën, moeflons en wilde zwijnen, maar ook vele Rode Lijstsoorten (bedreigde en beschermde soorten), zoals de boommarter. verken het park wandelend, fietsend of te paard. Dit kan zelfstandig, met een gids of tijdens een van de vele activiteiten. 

Ontdek het Park
Het Nationale Park de Hoge Veluwe - Actief op witte fietsen - BezoekEde

Kröller-Müller Museum

Beleef een unieke combinatie van kunst, architectuur en natuur, midden in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Dit wereldberoemde museum bezit de op een na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld. Ook vind je hier een collectie topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. De beroemde beeldentuin van het museum telt ruim 160 sculpturen van beeldbepalende kunstenaars zoals Auguste Rodin, Henry Moore, Jean Dubuffet en Joep van Lieshout.

Plan een bezoek!
Kroller Muller - Kinderen bij De aardappeleters Vincent van Gogh, photo_ Wieneke Hofland

De Edesche Concertzaal

De Edesche Concertzaal staat garant voor alleen de hoogste muzikale kwaliteit die (inter)nationaal meetelt. Het muzikaal aanbod is toegankelijk. Zowel kenners als niet-kenners van klassieke muziek kunnen hun concerten uitkiezen. Door deze combinatie van kwaliteit en toegankelijkheid is de Edesche Concertzaal een trekpleister voor bezoekers uit zowel de lokale en regionale omgeving als uit nationale en internationale (grensstreken) omgeving.

Meer info

Middelpunt van Nederland

In Lunteren, op de Goudsberg, ligt het geografische hart van Nederland. ​Dit gebied heeft uitzonderlijke natuurlijke, cultuurhistorische en geologische kwaliteiten. Actief stuifzandgebied, ongerepte heide, Celtic Fields met de reconstructie van een ijzertijdboerderij, middeleeuwse engen en een hessenweg, restanten van 19de-eeuwse industrialisatie, het (communale) Luntersche Buurtbosch met uitzichttoren De Koepel daar midden in en zeldzame flora en fauna vormen de ‘schatten’ in dit gebied. Verken het gebied via de wandelroutes of te fiets. 

Op verkenning

Natuurcentrum Veluwe

Natuurcentrum Veluwe ligt in een fraai en veelzijdig gebied: aan de rand van de Ederheide op de landbouwenclave "De Hindekamp". Het centrum is een vertrekpunt voor excursies en rondleidingen en er is allerlei informatie te vinden over natuurgerichte activiteiten zoals wandelen, fietsen, bezoek aan onze wildkansel. Rondom het Natuurcentrum Veluwe zijn ook twee schaapskuddes en de grafheuvels en het Belgenmonument een bezoek waard. 

Bekijk het aanbod

Vliegbasis Deelen

Vliegbasis Deelen ligt aan de oostkant van de gemeente Ede. Het is een voormalig Nederlands militair hulpvliegveld dat vlak voor de Eerste Wereldoorlog werd opgeleverd. In de Tweede Wereldoorlog werd het vliegveld ten behoeve van de Luftwaffe grondig verbouwd tot Fliegerhorst. Fliegerhorst Deelen werd daarmee het grootste Duitse vliegveld van Nederland. In het museum vind je de geschiedenis van vliegbasis Deelen van de oprichting tot het heden. Er is in het bijzonder aandacht voor de luchtoorlog boven nederland in de periode 1940 tot en met 1945. Alle voorwerpen zoals foto's, documenten en uniformen zijn authentiek. 

Ontdek militaire historie
Museum Vliegbasis Deelen - BezoekEde

De (klompen) paden op...

Klompenpaden staan garant voor de mooiste wandelingen op de Veluwe. Wandelend over landgoederen, herstelde historische paden en dwars door boerenland is er genoeg te ontdekken en beleven. Geniet tijdens een klompenpaden-wandeling van rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur. Ede telt maar liefst 11 Klompenpaden, varierend in afstanden van 5,5 tot 15 km, maar inkorten is mogelijk.

Dit zijn de Klompenpaden in Ede

Het Nederlands Tegelmuseum

Het Nederlands Tegelmuseum toont de grootste en meest veelzijdige collectie Nederlandse wandtegels en tegeltableaus. Er zijn tegels te zien uit verschillende periodes, vanaf de late Middeleeuwen tot hedendaagse keramiek. Een unieke en historisch belangrijke verzameling van een bijzondere tak van Nederlands design.

Tip voor kinderen: beschilder zelf een tegeltje en/of volg een spannende speurtocht door het museum 

 

Meer info

Kunstroutes in Ede

Verspreid door het centrum van Ede vind je verschillende kunstwerken. Drie wandelroutes leiden je van kunstwerk naar kunstwerk en zijn onderling ook aan elkaar te koppelen.

Bekijk de routes

Meer activiteiten en inspiratie opdoen voor een bezoek aan Ede?
Bekijk de agenda voor actuele evenementen of lees meer tips voor een bezoek aan Ede